Mange har dårlig råd til jul

En halv million nordmenn opplever stadig vekk å ha dårlig råd. Tross gode tider og høyere inntekter enn noen gang vil mange vil slite med å henge med i forbruksfesten til jul.

Handelsnæringen venter tidenes juleshopping nå i desember. Årsaken er enkel: Nordmenn flest har velfylte lommebøker etter flere år med lav prisstigning, lave renter og god lønnsvekst.  Men langt fra alle går inn i julemåneden med masse penger på bok.

13 prosent av de spurte i en ny forbrukerundersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1 oppgir at de ofte eller hele tiden har dårlig råd.  Det betyr at en halv million nordmenn sliter litt ekstra når mat og gaver skal handles inn til jul.

– Dette er ikke nødvendigvis fattige mennesker. Dårlig råd skyldes ofte manglende planlegging og oversikt, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Unge sliter mest
Særlig unge og unge voksne havner ofte i pengeknipa. Mange i alderen 25-34 år sliter ekstra på grunn av store boliglån og høye utgifter i en etableringsfase.

– Det er krevende å justere ned forbruket når livssituasjonen endrer seg.  Jeg ser at mange unge voksne har et generelt høyt hverdagsforbruk. Da er det ikke rart om kontoen tømmes raskt, sier Gundersen.

Stadige småkriser i økonomien og bunnskrapt kasse går ikke bare ut over julehandelen. Det øker også sårbarheten om noe uventet skulle skje.

Undersøkelsen viser at 2 av 10 har ikke spart opp nok penger til å betale en uforutsett regning på 20.000 kroner innen en uke. Det er særlig de yngre aldersgruppene som ikke har bygd opp en økonomisk buffer. 3 av 10 i alderen 25-34 år klarer ikke eller er usikre på om de klarer å betale en slik uforutsett utgift.

Økonomisk bakrus
Uten penger i bakhånd til jul er kreditter og kredittkort løsningen for noen. Det kan gi en alvorlig økonomisk bakrus når regningen kommer i januar.

– Jul på kreditt er en dårlig løsning for den som allerede har dårlig råd. Problemet blir ikke mindre med kreditt, det blir bare større, sier Gundersen.

Gode råd mot dårlig råd til jul

  1. Planlegg innkjøpene. Finn ut hvor mye du kan bruke til jul og hvordan du vil bruke pengene. Lag handleliste – og følg den. Unngå impulshandel og gavekjøp i siste liten.
  2. Sett av penger til januarutgiftene.  Finn ut hvilke regninger som kommer i januar og forsikre deg om at du har nok penger til å betale.
  3. Ikke gå amok under julehandelen. Holde deg til planen om hvor mye penger du skal bruke og hva du skal bruke pengene på.
  4. Vær forsiktig med kredittkortet. Ikke dra kortet mer enn at du har råd til å betale når regningen kommer i januar.
  5. Tenk alternative gaver.  En tjeneste, som barnevakt, plenklipp, malehjelp eller husvask er gratis å gi og flott å få.

 Kontaktperson:

Forbrukerøkonom Magne Gundersen, SpareBank 1 Gruppen, tlf 911 11 555
e-post: magne.gundersen@sparebank1.no

Om undersøkelsen:
Den elektroniske spørreundersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse i perioden 31. oktober – 7. november 2012 med et landsrepresentativt utvalg på 1.021 personer.