7 ting du bør vite om reiseforsikring

En god reiseforsikring er viktig, likevel vet vi at 1 av 5 dropper reiseforsikringen. Det kan fort bli dyrt.

Skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring gir deg disse rådene for å unngå å havne i fella:

  1. Reis aldri utenlands uten reiseforsikring. Ikke en gang tenk på å droppe reiseforsikringen for å spare noen kroner på reiseutgiftene. Blir du syk eller skadet på utenlandsferie, kan det få store økonomiske konsekvenser.
  2. Å havne på sykehus i utlandet er sinnssykt dyrt. Taksameteret løper som regel fort. De dyreste tilfellene i USA har kommet opp i 3 millioner kroner. Du kan også bli nødt til å betale for hjemtransport i ambulansefly på opp mot en halv million kroner. Selv et uskyldig ankelbrudd kan fort koste deg 100 000 kroner. Og snittet for et vanlig legebesøk er nå oppe i 5000 kroner.
  3. Du får IKKE hjelp av norske myndigheter. «I verste tilfelle hjelper staten meg», tenker du kanskje. Men hvis du tror myndighetene dekker kostnader i forbindelse med sykdom i utlandet, må du tro om igjen. De siste årene har vi sett flere eksempler på at uforsikrede nordmenn må pantsette huset og ta opp store lån for å betale sykehusregning og hjemtransport fra utlandet.
  4. Skal du være borte mer 45 dager – MÅ du utvide reiseforsikringen. Helårs reiseforsikring betyr at du er forsikret på reiser året rundt – ikke at reisen kan vare i ett år! Det er en farlig misforståelse! De fleste helårs reiseforsikringer dekker reiser som varer inntil 45 dager. Varer reisen lenger enn dette, MÅ du kjøpe tilleggsforsikring for resten av tiden.
  5. Ikke stol blindt på reiseforsikringen på kredittkortet. Mange kredittkortselskap gir deg gratis reiseforsikring hvis halvparten av reisen er betalt med kredittkortet. Men her gjelder det å holde tunga rett i munnen, særlig hvis flybilletter, hotellopphold og øvrige reiseutgifter betales hver for seg eller underveis på turen.
  6. Ikke kast penger ut av vinduet. Det kan bli dyrt å være uforsikret – men du trenger ikke å betale for mye heller. Ikke kjøp reiseforsikringer som bare gjelder for én enkeltreise, det blir unødvendig dyrt. Mange turoperatører tilbyr også avbestillingsforsikring for reisen. Har du en helårs reiseforsikring, har du allerede avbestillingsforsikring, og trenger ikke dette i tillegg. Sjekk også om du har reiseforsikring fra før, for eksempel gjennom jobben.
  7. Dette får du IKKE dekket på reiseforsikringen: Selv om en god reiseforsikring dekker mye, dekker den ikke hva som helst som kan skje på en reise. Du får for eksempel ikke tyverierstatning hvis du har mistet mobilen eller latt veska ligge ubevoktet når du bader. Du får heller ikke erstatning for tapt ferie dersom du blir syk og ikke er sengeliggende med bekreftelse på dette fra lege. Utgifter til sykdommer du har fra før av, eller som skyldes skader fra ekstremsport, dekkes heller ikke.

– Vi anbefaler alle å sette seg inn i hva som gjelder for reiseforsikring, slik at de unngår ubehagelige overraskelser, avslutter Fred Nilsen.

Spørsmål eller kommentarer?
Kontakt Fred Nilsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring – tlf 900 55 852
Fred Nilsen, fagsjef skadeforebygging i SpareBank 1 Forsikring