Sløser mye og ofte blakk

Studiestart eller klar for første jobb? Mange unge skal i høst for første gang klare seg selv og styre egen økonomi. Ikke alle får det helt til.

Unge voksne og studenter kjennetegnes verken av høye inntekter eller spesielt god økonomi. Mange opplever derfor å bli blakk før lønn eller studielån kommer inn på konto. Men i stedet for å tilpasse forbruket etter inntekten, er det en overraskende høy andel unge voksne som sløser med pengene sine.

En forbrukerundersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebank 1 viser at mens 7 prosent av befolkingen oppgir at de sløser ofte eller hele tiden, svarer hele 15 prosent av unge mellom 18 og 25 år at de gjør det. Også studenter sløser mer enn folk flest.

Trøbbel
– Å sløse når du har en trang økonomi er å be om trøbbel. Jo mindre du har å rutte med, desto viktigere er hver enste krone, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Det er i første rekke på mat og drikke at norsk ungdom har et overforbruk. Men også uteliv og klær og sko kommer høyt opp på lista over hva de bruker unødvendig mye penger på.

Ifølge undersøkelsen opplever 49 prosent av unge voksne under 25 år og 46 prosent av studentene at det er tomt på kontoen før lønning. Denne andelen er mer enn dobbelt så høy som for de eldste aldersgruppene.

– Har godt av det
– Jeg tror mange har godt av å kjenne på hvordan det føles å være helt uten penger. De fleste erfarer at det ikke er noe videre med tom konto og tar konsekvensen av det, sier Gundersen.

Han peker på at det er lite som skal til for å unngå stadige økonomiske kriser. Som programleder i Luksusfellen har han sett at man kommer langt ved å følge med og planlegge.

– Det tar ikke lang tid å sette opp et lite budsjett. Med oversikt over inntektene og utgiftene er det mye lettere å klare seg fra måned til måned, sier Gundersen.

Deltidsjobb
Å jobbe ved siden av studiene er løsningen for mange studenter. De ekstra tusenlappene er gull verd for en trang studentøkonomi.

– Så lenge det ikke går ut over studiene, er en deltidsjobb den beste måten en student kan få balanse i økonomien og unngå å bli blakk, sier forbrukerøkonomen.

Slik unngår du å bli blakk som student:

  1. Lag budsjett. Da har du en plan for pengene dine og oversikt over økonomien, viktig når hver krone teller. Du finner mange ferdige budsjettmaler på nettet.
  2. Jobb deltid. En liten ekstrajobb må ikke gå ut over studiene, men betyr mye for en stram studentøkonomi.
  3. Del på utgiftene. Bo sammen med noen og del på utgiftene til bredbånd, strøm og NRK-lisens – og spleis på store ting som vaskemaskin og møbler.
  4. Bruk pengene smart: Handle mat i butikken – ikke i kiosken, kjøp brukt eller få gratis på finn.no, få med deg studentrabattene.
  5. Du sparer penger når du: smører niste, dropper kjøpevann, stumper røyken, lager middag for flere dager, tar med termos på lesesalen, venter med mobilbytte, handler på salg, låner bøker, sykler, dropper taxi.

 

Kontaktperson: Forbrukerøkonom Magne Gundersen, telefon 911 11 555.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom, SpareBank 1 Gruppen

Den elektroniske undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse med et landsrepresentativt utvalg på 1.005 personer i perioden 25. juni – 2. juli 2014.