Veggedyr kryper opp på lista over skadedyr vi frykter mest

Tidligere var veggedyr en stor plage i de tusen hjem, men ble nesten utryddet på 50-tallet. Nå har veggedyret igjen blitt et fryktet skadedyr.

Det viser en fersk undersøkelse fra Respons Analyse for SpareBank 1 som tar for seg hvilke skadedyr det norske folk frykter aller mest å få i hjemmet.

Her er topp 5-listen over fryktede skadedyr
1. Rotter (45 prosent)
2. Veggedyr (44 prosent)
3. Mus (35 prosent)
4. Kakerlakker (32 prosent)
5. Maur (31 prosent)

– Jeg skjønner godt at veggedyret har blitt en fryktet gjest. Veggedyret ble nesten utryddet ved hjelp av moderne insektmidler på 50-tallet, men har økt i forekomst over store deler av verden. Også i Norge er veggedyr blitt et økende problem, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Blodsuger
– Den forhatte blodsugeren er blitt stadig mer vanlig i norske hjem, først og fremst fordi man reiser mer og får med seg krypene i bagasjen, sier Nilsen.

Han forteller at veggedyr vanligvis stikker mennesker om natta og suger blod på steder som ikke er dekket med klær.  Stikkene gir ofte kløe og røde merker på huden.

– Selv om det er ekkelt og ubehagelig at de suger blodet ditt,  er det heldigvis ikke farlig. Men det kan være ganske vanskelig og bli store kostnader for å bli kvitt plageåndene, sier han.

Ta tak på forhånd

– Det er åpenbart verken hyggelig eller behagelig å få noen av disse skapningene på besøk i hjemmet. Det viktigste rådet mot alle skadedyr er å være på vakt i forkant, mener Nilsen. Har du først fått dem i hus, blir problemene mye større.

– Overnatter du på hotell anbefaler jeg at du holder kofferten lukket og oppbevarer den så langt som mulig vekk fra sengen. Og har du først overnattet på et rom med veggedyr, må du få bagasjen frysebehandlet før du tar den inn i hus igjen, råder han.

Plagsomme gnagere

Rotter og mus som står for de største skadene i norske hjem, og havner naturlig nok høyt på fryktlista.

– Gnagerne kan gjøre utrolig stor skade. Vi har opplevd at de har gjort huset ubeboelig og at det lukter pyton fra døde dyr over alt. Vi vet også om branner som skyldes kortslutning fordi rotter har gnagd i stykker isolasjonen på elektriske ledninger, sier Nilsen.

Gjennomsnittskadene er på rundt 60 000 kroner, men det skjer også at hus må totalrenoveres for millioner.

Denne vinteren er det ekstra grunn til å være på vakt. Ekspertene melder at de aldri har sett så mye rotter som i år, og nå som kulda kommer trekker rottene innendørs. Alt de trenger er en åpning på knappe 2 cm. Og musene trenger enda mindre plass, kun 6 millimeter er nok.

– Ta deg en runde rundt huset og tett igjen sprekker som rottene kan komme inn gjennom, råder Nilsen.

– Jeg anbefaler også å skaffe seg en hus- eller innboforsikring som omfatter følgende av skadedyr og insekter, sier han.

Spørsmål eller kommentarer?
Kontakt Fred Nilsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring – tlf 900 55 852
Fred Nilsen, fagsjef skadeforebygging i SpareBank 1 Forsikring

Kilde: Elektronisk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse med et landsrepresentativt utvalg på 1021 personer i perioden 9. – 16. september 2014. 

Foto: Medill DC