Fem smarte måter å skaffe egenkapital til boligkjøpet

Uten egenkapital er du sjanseløs på boligmarkedet. Bankene er pålagt å kreve 15 prosent egenkapital ved utlån til boligkjøp.

For den som er ung og vil inn på boligmarkedet, er derfor egenkapital første prioritet. Her viser forbrukerøkonom Magne Gundersen deg fem måter du kan skaffe egenkapitalen du trenger. Du trenger nemlig ikke alltid å spare alt.

Slik får du egenkapitalen du trenger når du skal kjøpe bolig:

1. Spare. Spare. Spare. Det høres kjedelig ut, men det er det som funker. Start med å fylle opp BSU-kontoen: Med 2.083 kroner per måned sparer du opp hele maksimalbeløpet på 25.000 per år . Som takk for innsatsen gir staten deg 20 prosent av sparebeløpet tilbake på skatten neste år. Bedre spareordning enn BSU finnes ikke! Synes du sparingen går langsomt, er det bare å spare enda mer. Prøv med et skippertak i ett år. Det er en genial måte å få opp sparebeløpet. Med maksimal sparing og minimalt forbruk kan du legge til side et ganske stort beløp på ganske kort tid.

2. Økonomisk støtte fra foreldre. Mange foreldre støtter mer enn gjerne barnas første boligkjøp. Hvis de har romslig økonomi og penger i banken kan foreldrene bidra ved å gi penger, forskudd på arv eller lån.For å unngå problemer senere, er det et godt råd at dere gjøre alle avtaler om lån eller gaver skriftlige. Foreldrene bør ikke gi eller låne ut mer enn at de også kan hjelpe andre søsken tilsvarende.

3. Tilleggsikkerhet fra foreldre. Banken kan godta ekstra sikkerhet hvis du ikke har nok egenkapital. En vanlig måte å støtte barna på er å kausjonere for deler av boliglånet. Når foreldre kausjonerer – stiller de såkalt tilleggssikkerhet i egen bolig. Det betyr at banken tar pant i deres bolig og innebærer en risiko for at de må betale lånet, om barnet ikke betaler som avtalt. Ofte faller kausjonen bort når boliglånet er nedbetalt med et avtalt beløp.

4. Startlån fra Husbanken. Gjennom kommunene gir Husbanken lån til personer som har vanskelig for å få boliglån i bankene. Retningslinjene for å få Husbanklån er noe strammet inn, men fortsatt vil en del unge kunne være kvalifisert til å få et såkalt startlån til den egenkapitalen de mangler – eller til hele kjøpesummen.

5. Kjøpe sammen. Her er mulighetene mange: Du kan kjøpe sammen med kjæresten din, med foreldrene dine eller med en venn. Når du kjøper bolig sammen med noen trenger du bare egenkapital til din andel.

Kontaktperson
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1, tlf 911 11 555
Magne Gundersen, forbrukerøkonom, SpareBank 1 Gruppen