Fem tabber du bør unngå når boligrenta er lav

Det er ikke mange årene siden beste boligrente lå på 6-7 prosent. Nå er nivået det halve – og på vei ned. Sjekk hva som er smart å gjøre!

Det er lurt å utnytte det lave rentenivået på beste måte. Den som gjør de smarte valgene i dag og unngår tabber, er vinneren når rentene en dag går opp.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen: » Unngå disse 5 tabbene – i det minste!»

1. Avdragsfrihet på lånet. Dette bør kun være en sikkerhetsventil – dersom du en periode har en presset økonomi. Rekordlav rente letter så mye på presset i økonomien din, at du – og de aller fleste – bør betale avdrag nå. Det blir nemlig ikke lettere når renta stiger.

Spar derfor denne sikkerhetsventilen til du virkelig trenger den.

2. Null sparing. Jeg har ofte hørt folk si: «Vi har ikke råd til å spare, for vi har så mye lån». Egentlig bør det være motsatt; har du stort lån – har det aldri vært lettere å spare enn nå. Siden du allerede har lån, har banken ganske sikkert regnet ut at du vil kunne betale på lånet selv om renten skulle stige opp mot 8-10 prosent.

Derfor bør du late som om renten er høyere enn den er, og heller sette noen av de «sparte» rentekronene inn på en sparekonto eller i et aksjefond.

3. Bruke opp pengene. Mange bryr seg ikke og merker knapt at lave renteutgifter har gitt dem bedre råd. Rentegevinsten forsvinner i «det store sluket» hver måned. Faren er at økt forbruk er så utrolig lett å venne seg til  – og vanskelig å venne seg av med – om, eller når, renta stiger igjen.

Dersom du nå ikke bruker opp alt, og legger noe til side hver måned, slipper du dramatiske endringer i forbruket når renta en dag stiger.

4. Godta bankens rente. Sjekk heller om du kan få en enda lavere rente. For: Har du betalt en del ned på lånet, og boligen har steget i verdi, kan det hende at du er av dem som skal ha bankens beste rente.

Lavest rente får du vanligvis når du har lå på mellom 75 og 60 prosent av boligens verdi. Sjekk også med andre banker, eller Statens pensjonskasse, hvis det er aktuelt for din familie.

5. Ingen plan for de «gratis» ekstra rentepengene. Det er lurt å regne ut hva du faktisk sparer nå – i forhold til et «normalt» rentenivå. Hvis du har 2,5 prosent lavere rente enn normalt, utgjør det så mye som 2 000 kroner mindre å betale per måned for hver million i lån. Det er ingen liten sum og noe å tenke over.

Lag derfor en plan for hva du vil gjøre. En god plan – som du selvfølgelig også gjennomfører – kan være å betale ekstra avdrag, spare litt ekstra og kanskje unne deg en liten ekstrapott til forbruk, slik at du får litt direkteglede av de lave rentene.

 

Kontaktperson
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1, tlf 911 11 555
Magne Gundersen, forbrukerøkonom, SpareBank 1 Gruppen