Nytt boligmeter: Betinget optimisme i boligmarkedet

– Det er fortsatt forventninger om økende boligpriser, men det er samtidig en kraftig økning i andelen som vil selge bolig før de kjøper ny, sier Odd Nymark i EiendomsMegler 1. Dette kan tolkes som et signal på at flere er usikre på utviklingen i boligmarkedet.

EiendomsMegler 1s Boligmeter for februar viser at folk flest fremdeles er optimister, men det er en gryende usikkerhet. 2 av 3 forventer at egen økonomi vil forbli uendret, og de fleste tror på et tilnærmet stabilt rentenivå fremover. Men samtidig er det flere som tror at arbeidsledigheten vil øke, og at prisene ikke vil stige så mye som før. Samlet kan dette forklare at folk nå er «betinget» optimister.

– Det er litt overraskende at flere er usikre fordi vi opplever at boligmarkedet fungerer svært godt om dagen, forteller Nymark. – Boliger selges hurtig og til gode priser. I tillegg hadde vi en kraftig prisstigning i januar. Flere steder i landet meldes det om lite boliger til salgs, noe som selvsagt bidrar til høyere priser på de som faktisk er til salgs.

Flere vil selge før de kjøper
EiendomsMegler 1s Boligmeter viser også en kraftig økning i andelen husholdninger som vil selge bolig før de kjøper ny (57 %). Det tyder på en gryende usikkerhet blant folk når det gjelder utviklingen i boligmarkedet. – Forklaringen på ønsket om å selge først kan være knyttet til den usikre økonomiske situasjonen for landet vårt. Og da ønsker man å sikre seg ved å finne ut hvor store økonomiske midler man har tilgjengelig før man kjøper bolig, sier Nymark. – Det er gjerne slik at forventer man høyere boligpriser, vil man gjerne kjøpe før man selger. Forventer man lavere boligpriser, vil man ofte selge før man kjøper.

EiendomsMegler1sBoligmeter-boligkjop-2015

Hele 57% vil selge sin eksisterende bolig før de kjøper ny. Dette er en økning på hele 15%-poeng fra forrige måling i desember 2014.

Hva er lurt? Kjøpe eller selge bolig først?
– Det finnes ikke noe fasitsvar på spørsmålet det er lurt å kjøpe eller selge først, mener Nymark. – Det kommer helt an på livssituasjon, personlig økonomi, familieforhold osv. Uansett hva folk velger, så bør alle tenke gjennom en rekke ting før de bestemmer seg for hva som er smart:

Tre råd – selge før du kjøper
– Selger man først, får man full oversikt over egenkapitalen. Muligheten for å gjøre et godt kjøp fordi man er klar til å handle raskt er til stede, sier Nymark. – På den annen side kan det ta litt tid å finne drømmeboligen og da kan det hende at man må flytte ut, før man har noe nytt å flytte inn i. En slik «mellomflytting» gir noen praktiske utfordringer.

  • Vær tålmodig. Utvalget er stort og det kan ta litt tid før interessentene finner frem til boligen din.  Du bør også være forberedt på flere visninger da interessentene kan komme enkeltvis.
  • Vær realistisk. Boligen din kommer neppe til å sette prisrekord, men det er heller ingen grunn til å godta skambud. Den største fordelen med å selge først er at du har tid til å vente på den rette kjøperen.
  • Vær forberedt på mellomflytting og legg en plan for hvordan du skal håndtere en slik situasjon. Noen har slekt eller venner som stiller opp. For andre er korttidsleie et alternativ. Kanskje må flyttelasset oppbevares i container en periode.

Tre råd – kjøpe før du selger
– Kjøper man først, slipper man risikoen for mellomflytting, mener Nymark. – På den annen side er det større risiko for å bli sittende med to boliger i en periode. Det kan bli en tung belastning, både i form av ekstra kostnader og i form av usikkerhet og stress.

  • Planlegg salget selv om du skal kjøpe først. En god plan minimerer den perioden du blir sittende med to boliger.
  • Sørg for å ha et gyldig finansieringsbevis fra banken din før du starter budgivning. Et avventende boligmarked påvirker bankenes regler og risikovurderinger ved mellomfinansiering. Det er derfor ikke sikkert at det som var «OK» for 3-4 måneder siden fremdeles er greit. Vær forberedt på at bankens behandlingstid kan være lengre en forrige gang du ba om lånetilbud.
  • Gjør avtale med eiendomsmegler tidlig i prosessen. Da kan du be megler forberede salget ditt, slik at markedsføringen av boligen du skal selge starter med én gang kjøpet er i boks.

Hvis du blir sittende med to boliger, så vær besluttsom. Det er risikosport å takke nei til et bud som er «nesten godt nok» i håp om at et bedre bud er rett rundt hjørnet.  Tiden løper fort og det samme gjør renter, fellesutgifter, kommunale avgifter etc. Vinninga ved å vente kan veldig fort gå opp i spinninga.

Her kan du laste ned EiendomsMegler 1s – Boligmeter for februar 2015

Kontaktperson:
Odd Nymark, boligekspert i EiendomsMegler 1, tlf. 416 37 892
Boligekspert Odd Nymark, EiendomsMegler 1

*Den elektroniske undersøkelsen er gjennomført av Norstat med et landsrepresentativt utvalg på 1.100 personer i perioden 26.-29.januar 2015.

Fakta om EiendomsMegler 1:
EiendomsMegler 1-alliansen er landets største megler innenfor områdene bolig, fritidseiendom, prosjekteiendom og næringseiendom.