Velger du også søta bror i år?

Annenhver nordmann skal til utlandet i ferien. Sverige går nå forbi Spania som vårt favorittreisemål denne sommeren.

406.000 nordmenn har planer om å dra til Sverige i sommerferien. Dermed vipper søta bror Spania ned fra tronen som vårt mest besøkte utland i sommer. 376.000 foretrekker Spania, som også blir forbigått av Danmark. 378.000 satser derimot på at det er deilig å være dansk i ferien.

Nært og rimelig

– Sverige er fortsatt et rimelig land å feriere i; det er kort reisevei for mange og vi blir tatt godt imot. Jeg er ikke overrasket over at Sverige går til topps denne sommeren, forteller forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Nordmenns ferieplaner kommer fram i en undersøkelse Respons har utført for SpareBank 1. På en klar fjerdeplass kommer Hellas. 265.000 nordmenn lar ikke den greske finanskrisen skremme dem fra å reise til det solsikre middelhavslandet.

I år planlegger 52 prosent av voksne nordmenn å dra til utlandet i hele eller deler av sommerferien. Det er en nedgang fra 57 prosent i fjor. En rekke undersøkelser viser dessuten at mange velger å redusere noe på ferieutgiftene sine.

Svak krone = dyrere ferie

– Det er blitt dyrere å feriere utenlands på grunn av svak kronekurs. Økt økonomisk usikkerhet her hjemme spiller nok også inn, men ikke minst gjorde den norske supersommeren i fjor til at mange har satset på Norgesferie i sommer, sier Gundersen.

Det er store forskjeller i utferdstrangen mellom landsdelene. To av tre i Oslo skal til utlandet mens bare 39 prosent av befolkningen i Trøndelag legger sommerferien utenfor landets grenser.

Den kalde og solfattige forsommeren i store deler av landet kan imidlertid føre til at noen ombestemmer seg og trekker sydover likevel. Gundersen viser til at mange har ventet med å bestille sommerferien, sammenlignet med i fjor.

Siste liten

Ved inngangen til juni hadde 1,1 millioner ennå ikke bestilt ferien. På samme tid i fjor oppga 850.000 hadde de ennå ikke hadde bestilt.

– Jeg ser ikke bort fra at en del vil bestille utenlandsferie i siste liten for å sikre seg litt sol i sommer, avslutter forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Kontakt: Forbrukerøkonom Magne Gundersen, tel. 911 11 555

Magne Gundersen, forbrukerøkonom, SpareBank 1 Gruppen

Den elektroniske undersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 19. – 28. mai med et landsrepresentativt utvalg på 1.057 personer.