Slik unngår du trøbbel når du kjøper bolig

– Den mest vanlige konflikten mellom kjøper og selger er at kjøper mener at han ikke har fått alle opplysninger om eiendommen, sier boligekspert Odd Nymark i EiendomsMegler 1. Her gir han fem råd om hvordan du unngår trøbbel.

 – Som kjøper må du huske på at du selv er ansvarlig for å sjekke boligen, fortsetter Nymark. Vår erfaring er at svært mange kjøperne setter seg for dårlig inn i dokumentasjonen som de får tilgang til. Det ser ut som det dessverre er slik at jo mer opplysninger som fremlegges, jo mindre leser kjøperne, sier Nymark.

Gå bak veggen
– Vi ser også at folk som kjøper eldre boliger ofte ser på kosmetiske ting og ikke går bak det ytre for å sjekke det som ligger skjult – som for eksempel elektrisk anlegg, rør og konstruksjon, sier Nymark. Det kan bli en dyrekjøpt erfaring for kjøperne hvis det dukker opp «spøkelser» i veggen. Et nytt bad koster fort 150 000 kroner.

 Her gir Odd Nymark fem tips for å unngå problemer når du skal kjøpe bolig.

  1. Når du kjøper en bruk bolig, så selges den nesten alltid som den er med en såkalt «AS IS – klausul».  Kjøper du en bolig som er bygget i for eksempel 1950 eller 1980, er det datidens byggeskikk som gjelder. Du må forvente at den er brukt og tilsvarende slitt.
  2. La deg ikke lure av kosmetisk oppussing. Det er det tekniske i en bolig som virkelig koster penger.
  3. Sett deg nøye inn i all informasjon om boligen. Når du gir bud, så bekrefter du at du har gjort deg kjent med salgsoppgaven, tilstandsrapporten/taksten og for øvrig all den informasjonen megler har fremlagt ved salget. Opplysninger du har fått der vil normalt ikke gi grunnlag for reklamasjon.
  4. Ett godt råd er at du leser all tilgjengelig informasjon før du går på visning, slik at du kan benytte visningen til virkelig å se på eiendommen og stille spørsmål. Vi anbefaler også at du tar med en bygningskyndig person på visning. Takstmenn tar gjerne slike oppdrag.
  5. Viktig også at du er klar over at handelen er inngått på det tidspunkt ditt bud blir akseptert.  Da er det også viktig at du og selger er blitt enige om når overtakelsen skal skje. Det finnes ingen angrerett ved kjøp av bolig.

 

Kontaktperson:
Odd Nymark, boligekspert i EiendomsMegler 1, tlf. 416 37 892
Boligekspert Odd Nymark, EiendomsMegler 1

Fakta om EiendomsMegler 1:
EiendomsMegler 1-alliansen er landets største megler innenfor områdene bolig, fritidseiendom, prosjekteiendom og næringseiendom.