Høstferiens dilemma – bør jeg skifte til vinterdekk?

Denne helgen starter høstferien i store deler av landet. Mange skal til fjells og stiller seg spørsmålet; bør jeg skifte til vinterdekk? Her får du svaret.

– Som bilfører har du plikt til å ha bildekk som til enhver tid passer til kjøreforholdene. Derfor anbefaler jeg at du følger nøye med på værmeldingen, særlig langtidsvarselet, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Lærer visst aldri
– Hvert eneste år opplever vi kaos og trafikkuhell ved vinterens første snøfall. Selv om det er gode temperaturer i lavlandet, risikerer du å bli overrasket av snø i høyden. Er det fare for snø dit du skal, anbefaler jeg at du skifter til vinterdekk først som sist.

Vinterdekk ikke beregnet på våte høstveier
Du bør likevel ikke skifte til vinterdekk for enhver pris.

– Vinterdekk er laget for snø, kulde og is, og har dårligere egenskaper i varmt vær og på regnvåt asfalt. Jo varmere og våtere været er, jo lengre blir bremselengden hvis du kjører med vinterdekk. Ser det heller ut til å bli vått og mildt dit du skal, anbefaler jeg derfor at du venter med dekkskiftet.  Husk at det kan være vel så farlig å kjøre  med vinterdekk på sommerføre som med sommerdekk om vinteren.

Kjør forsiktig
Om høsten kan veien bli sleip av våte blader og store temperaturforskjeller mellom dag og natt kan gi underkjølt veibane. Så uansett hvilke dekk du velger: Tilpass farten etter vær- og føreforhold, avslutter skadeforebyggeren.

Spørsmål eller kommentarer?
Kontakt Fred Nilsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring – tlf 900 55 852

Fred Nilsen, fagsjef skadeforebygging i SpareBank 1 Forsikring