Dette er høstens mareritt! Fem råd for å kjøre tryggere i mørket

Nå er høstmørket her for alvor.  Og med det følger bilførerens aller største mareritt: Å kjøre på noen i mørket fordi du ikke kunne se dem.

Tall fra Trygg Trafikk viser at 2,8 millioner nordmenn har opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger de ikke kunne se i mørket.

– Det beste ville selvsagt vært at alle fotgjengere brukte refleks. Like fullt vet vi at bare 1 av 3 voksne bruker refleks, og det er man nødt til å ta hensyn til, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Så hva kan du som bilfører gjøre for å reduserer risikoen for påkjørsler i mørket?

Fem råd for å kjøre tryggere i mørket:

 1. Senk farten
  Husk at du får dårligere sikt i mørket, selv i tettbygde strøk med god gatebelysning. Kjører du saktere, gir du deg selv mer tid på å få øye på og reagere på fotgjengere og andre farlige situasjoner i trafikken.
 1. Forvent at fotgjengere krysser veien
  For å sette det litt på spissen bør du forvente at mørkkledde fotgjengere plutselig kommer «ut av intet» og over veien. Ved fotgjengeroverganger bør du senke farten til du er helt sikker på at det ikke er en fotgjenger ved overgangen før du passerer.
 1. Bruk lysene riktig
  En god ide er å prøve å bruke fjernlysene mer:  For eksempel bør du få på fjernlyset før møting med andre biler, for å fange opp eventuelle fotgjengere langs veikanten.
  Unngå å bli blendet:  Ikke se rett i billysene som kommer mot det, men hold blikket til siden av den møtende bilen.
 1. Sjekk mørkesynet
  Husk at mørkesynet blir dårligere allerede fra 40 års alderen. Noen blir ekstra nærsynte i mørket og trenger briller som hjelper dem å se bedre i mørket.
 1. Lev som du lærer
  – Mange bilister blir skremt eller irritert av fotgjengere som ikke bruker refleks. Men når de selv parkerer bilen og blir fotgjengere, glemmer de likevel refleksen. Husk at dersom du stopper langs veien, så skal refleksvesten du har i bilen på. Dette gjelder også dersom du bare må strekke litt på beina, eller får stopp på bilen. Sørg for at du bruker refleks når DU er fotgjenger!

Spørsmål eller kommentarer?
Kontakt Fred Nilsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring – tlf 900 55 852

Fred Nilsen, fagsjef skadeforebygging i SpareBank 1 Forsikring