Folks boligformue nesten like mye verdt som oljefondet

Nye beregninger fra Eiendomsverdi viser at verdien av norsk boligmasse er på svimlende 7.033 milliarder kroner. Det er nesten like mye som verdien av hele Oljefondet, som i skrivende stund er på 7 399 milliarder kroner.

– Basert på en opptelling i våre databaser, har vi registrert nærmere 2 millioner boliger og over 400.000 fritidsboliger, forteller Espen W Relbo i Eiendomsverdi AS. – Total verdi for disse eiendommene er beregnet til 7.033 milliarder kroner.

Folks gjeld er på 40 % av dagens boligverdi
– Verdien av boligmassen forteller mye om økonomien i landet. Siden boligverdiene utgjør størsteparten av husholdningenes formue, sier dette tallet blant annet noe om folks gjeldssituasjon. Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) opplyser at husholdningenes innenlandske bruttogjeld ved utgangen av august utgjør 2.833 milliarder kroner. Våre beregninger viser dermed at husholdningenes gjeld er på 40 % av dagens verdi av samlet bolig- og fritidsboligmasse, sier Relbo

– Dette er tall som det er vanskelig å forholde seg til, sier boligekspert Odd Nymark i EiendomsMegler 1. Å eie egen bolig er viktig for folk, og utgjør for de fleste av oss en stor del av privatformuen.

Så hva kan du gjøre for å øke verdien på egen bolig før du skal selge
– Skal du selge boligen din, så er min anbefaling at du kun gjør den oppussingen som kan gjøre på relativt kort tid og som ikke koster så mye – og som folk legger merke til når de kommer på visning, mener Nymark. – Da får du mest igjen for pengene.

– Vi får ofte spørsmål om det er noe poeng i å pusse opp bad eller kjøkken før et salg, forteller Nymark. – Det er litt vanskelig å gi et entydig råd her. Dette er ofte veldig dyre prosjekter og du må treffe riktig med stil og interiør. Det er ikke sikkert at din personlige smak treffer.

– Uansett er en god presentasjon av boligen et «must» før visning, sier Nymark. – Sørg for at du avslutter alle påbegynte halvferdige oppussingsprosjekter – for eksempel å fikse den gulvlisten som mangler, hull i veggene eller flekkete maling. Dette vil bidra til å øke interessen for boligen, og dermed øker du sjansen for å få en god pris på boligen.

Kontaktperson:
Odd Nymark, boligekspert i EiendomsMegler 1, tlf. 416 37 892
Boligekspert Odd Nymark, EiendomsMegler 1

Fakta om EiendomsMegler 1:
EiendomsMegler 1-alliansen er landets største megler innenfor områdene bolig, fritidseiendom, prosjekteiendom og næringseiendom.