Juleferie i utlandet? 5 tips til smart kortbruk!

Skal du ut på reise i julen eller over nyttår? Her kommer de beste tipsene for smart kortbruk i utlandet.

 1. Ta med to kort på reise. Smart hvis du mister ett, eller det slutter å virke.
 2. Bruk bankkortet til uttak av kontanter i minibank i utlandet. Det gir lavest gebyr.
 3. Bruk kredittkortet til kjøp av reisen og varekjøp. Det gir god oversikt og trygghet.
 4. Betal alltid i lokal valuta, ikke i norske kroner. Da unngår du å bli lurt på vekslingskursen.
 5. Ikke dra kortene mer enn du har råd til.

Bestille reise og opphold

 • Bruk kredittkort når du bestiller. Du får inntil 45-50 dagers betalingsutsettelse og er sikret om fly- eller reiseselskap skulle gå konkurs eller lignende. Mange kort har også reiseforsikring inkludert når mer enn halvparten av reiseutgiftene er betalt med kortet.

Uttak av valuta

 • Bruk bankkort i minibank i utlandet. Ofte er det minibank på flyplassen. Da får du god vekslingskurs og lave/ingen gebyrer. Det er ofte mye dyrere å ta ut valuta i minibank i Norge, fordi du får en dårligere kurs.
 • I enkelte land, bl.a. USA, hender det at eieren av minibanken krever et gebyr for uttak. Du blir opplyst om gebyret på skjermen og spurt om du vil godta det.
 • Ved uttak av valuta i bank i Norge får du dårlig kurs og må ofte også betale et gebyr. Å ta ut valuta i vekslingskontor er ofte gebyrfritt, men de gir deg gjerne dårlig kurs. Å ta ut valuta i minibank eller i bank – hvis det er mulig – med kredittkort er ofte gebyrbelagt og du må gjerne betale rente fra første dag.
 • Du trenger kontanter til tips og småutgifter, men ikke gå rundt med store beløp. Da blir tapet mindre om du skulle miste eller bli frastjålet veske eller lommebok.

Varekjøp på reise

 • Bruk kredittkort til varekjøp. Det gjelder på alle steder det er mulig å betale med kredittkort. Du får betalingsutsettelse og god valutakurs samtidig som bruken oftest er gebyrfri. Du har god oversikt over alle varekjøpene og transaksjonene i nettbanken. Og du kan sjekke at beløpet stemmer før du betaler kortregningen.
 • I enkelte land, blant annet Danmark, er det vanlig med et lite påslag ved betaling med kort. Påslaget skal spesifiseres på kvitteringen.
 • Når du betaler med kort skal du alltid betale i lokal valuta, ikke i norske kroner. Når du velger lokal valuta, er du sikret god og riktig kurs. Velger du norske kroner, lar du butikken bestemme kursen, og det taper du på.
 • Du trenger kontanter til tips og småutgifter, men ikke gå rundt med store beløp. Da blir tapet mindre om du skulle miste eller bli frastjålet veske eller lommebok.

Kvitteringer Tax free

Leiebil

 • Bruk alltid kredittkort ved bestilling og betaling av leiebil. Hvis du ikke bestiller full egenandelsdekning, blir et stort beløp reservert og sperret på kortet du bruker. For de fleste er det bedre at noe av kredittrammen blir sperret enn at egne penger på bankkonto blir sperret.
 • Du må sørge for at du har rikelig med tilgjengelig kreditt på kortet, for en reservasjon kan fort komme opp i langt over 10.000 kroner. Ved skadefri kjøring blir sperringen opphevet når bilen blir levert tilbake.

Tax Free

 • Skal du storhandle i utlandet, kan kjøpene bli litt rimeligere om du passer på å få tilbake den utenlandske merverdiavgiften eller salgsskatten. Spør i butikken om de har tax free. For å få tilbake avgiften/skatten må du kjøpe for et minimumsbeløp, gjerne 300 til 500 kroner. Du får en egen tax free-kvittering som du må ta vare på.
 • Ta varene som du har kjøpt med deg til tollen og få tax free-kvitteringene dine stemplet. Deretter sender du dem i posten med konvolutten du fikk i butikken. Noen steder kan du få skatten utbetalt i kontanter i vekslingskontoret på flyplassen.
 • Du får mest tilbake om du velger å få refundert beløpet til din bankkonto eller ditt kredittkort. Velger du utbetaling i norske kroner får du dårlig vekslingskurs, men pengene utbetalt med en gang.

NB: Vanlig valutapåslag ved uttak av valuta i utenlandsk minibank er 1,75 prosent. Det er det samme påslaget som ved varekjøp i valuta. Dette påslaget brukes av VISA og MasterCard ved omregning fra utenlandsk valuta til norske kroner. I vekslingskontorer kan påslaget være langt høyere, gjerne opp mot 5 prosent.

Kontaktperson:
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1, tlf 911 11 555.
Magne Gundersen, forbrukerøkonom, SpareBank 1 Gruppen