6 tips til deg som skal kjøpe bolig i januar

Har du planer om å kjøpe bolig nå på nyåret? Odd Nymark i EiendomsMegler 1 forteller deg hvordan du kan forberede deg til «januarsalget».

Her er Nymarks 6 «hotte» boligtips:

  1. Skaff deg finansieringsbevis fra banken: Dette må du ha klart før du kan være med i en budrunde – og du får oversikt over hvor mye du kan kjøpe for. Ta kontakt med banken din for å få ordnet dette.
  2. Eier du bolig fra før, trenger du en oppdatert verdivurdering: Snakk med en megler slik at du får ordnet dette. I tillegg trenger du siste selvangivelse, lønnslipper etc for å kunne snakke med banken om finansiering eller mellomfinansieringslån; hvorvidt du må selge før du kjøper ny bolig, eller om du kan kjøpe først for så selge etterpå.
  3. Hvilke krav har du til boligen? Sett opp en liste over hvilke kriterier som er viktig for deg mht boområde (avstand til jobb/skole/off.kom etc) og for hvilke kriterier du har til din ny bolig: størrelse, antall soverom, standard i boligen, balkong, garasjeplass etc.
  4. Søke etter «drømmeboligen»: Legg inn boligsøk på finn.no og hos de største eiendomsmeglerfirmaene, så vil disse lete etter bolig for deg.
  5. Forbered deg til visning: Møt godt forberedt til visning – bestill salgsoppgaven på forhånd og les gjennom før visning. Lag deg en liste over alle spørsmål du måtte ha til boligen så du kan få svar på alt du lurer på under visningen. Be også om siste årsregnskap, vedtekter og husordensregler for å sette deg ytterligere inn i gården du vurderer å kjøpe i.  Mange sameier/borettslag har opprettet egne hjemmesider der kan man finne nyttig info.
  6. Hvor mye kan du kjøpe for? I dagens marked blir mange boliger solgt allerede dagen etter siste visning. Sørg for å være tilgjengelig når budrunden foregår. Og sett deg et «tak» på hvor langt du er villig til gå i budrunden. Rådfør deg med venner/familie som nylig har vært i budrunder og/eller en eiendomsmegler.

PS: Når du skal kjøpe bolig, er det også viktig å ta høyde for dokumentavgiften som du må betale i tillegg til kjøpesummen. Dette gjelder kun selveiereiendom – ikke andel/aksje. Du må beregne 2,5% av kjøpesummen. Kjøper du en selveierleilighet, og sameiet har fellesgjeld må du også betale dokumentavgift av andelen fellesgjeld som gjelder den seksjonen du kjøper.

boligtips-styling-selge-bolig-eiendomsmegler1

Boligkjøperforsikring?
Når du kjøper bolig, bør du også vurdere boligkjøperforsikring. Dette gir deg tilgang til advokathjelp dersom du kommer i en situasjon der det er grunnlag for reklamasjon. Prisen på denne forsikringen varier etter hvilken boligtype du kjøper.  På eneboliger er prisen kr. 9.200 , på eierseksjoner kr. 6.500,  og på andelsleiligheter kr. 3.900. Premien er en engangspremie og gjelder i hele reklamasjonstiden, altså 5 år fra overtakelse.

Kontaktperson:
Odd Nymark, boligekspert i EiendomsMegler 1, tlf. 416 37 892
Boligekspert Odd Nymark, EiendomsMegler 1

Fakta om EiendomsMegler 1:
EiendomsMegler 1-alliansen er landets største megler innenfor områdene bolig, fritidseiendom, prosjekteiendom og næringseiendom.