– No, I don't want to pay in kroner

Det lønner seg å betale i lokal valuta når du er i utlandet

– Do you want to pay in euros or norwegian kroner? Du kjenner sikkert igjen spørsmålet fra ferieturer i utlandet – når du står der ved kortterminalen? Hvordan var det nå igjen? Hva var det som var lurest? Norske kroner eller landets valuta?

Om du ikke vil kaste penger ut av vinduet, lønner det seg å velge lokal valuta. Det gjelder uansett om du betaler i euro, dollar, cubanske pesos eller med svenske kroner. Jo større beløpet er, jo mer betyr det.

Hvorfor er lokal valuta billigere?
Velger du å betale i norske kroner, er det nemlig restauranten eller butikken på stedet du er, som bestemmer vekslingskursen. Siden de vil være på den sikre siden, og kanskje sikre seg mot valutatap, legger de gjerne på litt ekstra. Du bør ikke bli overrasket om valutapåslaget er på mellom 2 og 3 prosent.

Velger du derimot å betale med valutaen til landet du er i, er det Visa og MasterCard International som veksler «for» deg. De bruker den beste vekslingskursen på markedet. Standard valutapåslag pleier å ligge på 1,75 prosent.

Huskeregel: Du ville vel ikke lagt norske penger på disken?
Se for deg at du skal betale for en flaske vann i en kiosk i Spania. Ville du lagt norske kroner på disken da? Nei! Så hvorfor skal du tenke norske kroner, når du drar kortet?

Og husk: «Do you want to pay in norwegian kroner?» kan være et lurespørsmål. Det er fort gjort å svare ja, når du står der i farta, og det er varmt eller hektisk.  Svaret ditt er selvfølgelig: Nope!

Velg lokal valuta – alltid.

Hva er valutapåslag?
Du kan lese mer om valtuapåslag på den uavhengige forbrukerportalen Dinero