Forhåndskupping kan koste deg dyrt!

—I pressområder som Oslo er vår erfaring at cirka 15 prosent av boligene nå kuppes med forhåndsbud før visning, forteller boligekspert Odd Nymark i EiendomsMegler 1. Han gir gode råd både til deg som er på boligjakt, og til deg som skal selge.

I et opphetet boligmarked hvor kupping av boliger med forhåndsbud er blitt mer og mer aktuelt kommer noen nyttige tips til deg som skal kjøpe:

 • Salgsinformasjonen på nettannonsen er ikke en fullstendig salgsoppgave. Dersom du baserer budet ditt på nettannonsen, kan du i verste fall ha gått glipp av viktige opplysninger. Disse opplysningene finner du bare i meglerens salgsoppgave.
 • Få tak i salgsoppgaven og les denne godt før du gir bud. Still megler spørsmål dersom det er ting du ikke forstår.
 • Har du fått sjekket alt som er viktig rundt boligen? Ta med deg en bygningskyndig person som kan hjelpe deg. Går du for fort frem, kan du ende opp med å betale for mye penger for en bolig som er i dårlig teknisk stand.
 • Orienter deg om hva som er «riktig pris» på boligen. Er boligen virkelig verdt mer enn prisantydning? Du trenger hjelp av en ekspert, og de fleste meglere vil nok være villige til å hjelpe. Kontakt en megler som kjenner godt til området du skal kjøpe i.
 • Sjekk finansieringen din. Det er ikke sikkert banken er med på budgaloppen dersom du vil by langt over prisantydning.
 • Skal du forsøke å kuppe så er det ikke ulovlig, men du må kontakte selger direkte. Meglere har ikke lov til å formidle bud som har kortere akseptfrist enn klokken 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning.
 • Som kjøper tar du en risiko ved å gi et bud før visning. Det finnes ingen angrefrist når du kjøper bolig og dersom selger aksepterer budet ditt, er det inngått en bindende avtale.

—Gå en ekstra runde med deg selv. Er du villig til å betale det som trengs for å få boligen? Eller skal du kanskje se deg rundt litt utenfor det området du har tenkt å kjøpe i? Litt utenfor sentrum får du mye mer for pengene, råder Nymark.

4 tips for deg som skal selge:

Det kan være fristende å slippe visning og få en pris som er mer enn du hadde håpet på for boligen din. Vær klar over at det er stor risiko forbundet med å akseptere et slikt bud.

—En megler kan sjekke om kjøperen har finansiering, og dette bør man sjekke før man aksepterer budet, slik at man har forsikret seg om at kjøper kan gjøre opp på kjøpstidspunktet. Kontrollen kan foretas av megler, men ikke av deg som privatperson uten en fullmakt, opplyser Nymark.

 • Hold nær kontakt med megleren din. Hun er din beste rådgiver i en hektisk prosess. Megleren vil kunne gi deg gode råd gjennom hele salgsprosessen, også når det gjelder kuppforsøk.
 • Er det forbehold du ikke forstår? Søk råd og veiledning hos megler, slik at du ikke får deg en ubehagelig overraskelse i etterkant.
 • Har kjøper fått salgsoppgaven og lest igjennom denne? Uten salgsoppgaven kan det være uklart hvilke betingelser som gjelder, blant annet om kjøper har godtatt «as is» -klausulen. Hvis ikke vil ikke forsikringsselskapet godta den eierskifteforsikringen du har kjøpt. Da kan du risikere å sitte med eierskifterisikoen de 5 neste årene.
 • All erfaring tilsier at en budrunde gir høyest pris for boligen. De fleste som er villige til å by mye for boligen før visning er ofte villige til å by like mye, eller mer, for den i en budrunde.

—Mange avtaler som inngås privat er ikke klare nok, og de kan få alvorlig juridisk etterspill. Jeg har sett flere eksempler på dette. Et eksempel er at overtakelsesdatoen ikke er avtalt eller at partene er uenige om hvilket inventar som følger med boligen. Selv om man mener avtalen var tydelig kan det bli en kjedelig situasjon for begge parter, avslutter boligekspert Nymark.

Kontakt:
Odd Nymark, boligekspert i EiendomsMegler 1, tlf. 416 37 892

Boligekspert Odd Nymark, EiendomsMegler 1

Fakta om EiendomsMegler 1:
EiendomsMegler 1-alliansen er landets største megler innenfor områdene bolig, fritidseiendom, prosjekteiendom og næringseiendom.