Slik sikrer du boligen mot innbrudd

Statistikken viser at juli er sommermåneden med færrest innbrudd. Både i august og september det flere innbrudd.

– Det er ikke slik at alle reiser bort i fellesferien i juli, så innbrudds-statistikken påvirkes nok litt av det. Nå ferierer vi til alle tider av året, men det er fortsatt markant flere innbrudd i sommerhalvåret enn i vinterhalvåret, sier skadeforbygger i SpareBank 1 Forsikring, Therese Nielsen.

I følge skadestatistikken til SpareBank 1 Forsikring er juli feriemåneden med færrest innbrudd. Både i 2016 og historisk sett, både siden 1970 og siden 2007 har det blitt meldt flere innbrudd i månedene mai og juni, og i august og september enn i juli.

– Det å få litt søppel i søppeldunken er kanskje viktigere enn å tømme postkassa. Folk får stadig mer av sin post digitalt. Men det viktigste er likevel å få huset til å se bebodd ut, sier Nielsen som kommer med følgende tips:

  • Ikke bruke vinduet for å lufte katten mens du er på ferie
  • Be naboen ta inn avisene, og be han gjerne kaste litt søppel i søppelkassen din.
  • Ta ut nøkkelen av nøkkelboksen når du er på ferie. Ikke alle disse anses som sikre.

I tillegg kan du

  • Få boligen til på å se bebodd ut. La gardinene være fratrukket, sett på tidsur på noen lamper og en radio, la skoene stå på trappa og sørg for et det står en bil parkert utenfor boligen din så virker huset bebodd for eventuelle tyver.
  • Sørg for å ha lås og sikring som holder mål Oppgrader låsene i alle ytterdører til FG-godkjente låser. I mange boliger er det enkelt å komme seg inn ved å løfte ut vindusglasset etter å ha fjernet skruene i vinduslistene. Enveisskruer kjøpes billig i nærmeste byggevarebutikk. Med slike skruer på plass er det mye verre å komme seg inn uten å måtte knuse vinduet. Lukk og lås garasjeporten. Sett inn gassgrillen og de kostbare hagemøblene.
  • Ikke gi tyvene innbruddsverktøy Sørg for å låse inn verktøy og hageredskap som kan brukes som innbruddsverktøy. Det samme gjelder for stigen. Lås den inn eller lås den fast slik at den ikke kan benyttes.
  • Innbruddsalarm med knytning til alarmsentral gir god beskyttelse Tyvene går gjerne forbi boliger med innbruddsalarm. God merking med opplysning om at boligen har alarm er viktig. Det er viktig at hele boligen er sikret. Den drevne innbruddstyven vet selvsagt at det mangler alarmløsninger i boligens andre etasje i svært mange boliger med alarm.