Slik shopper du smart på Black Friday

På årets store handledag er det fort gjort å bruke mer penger enn du hadde tenkt. Med noen enkle kjøreregler unngår du at Black Friday blir starten på en blakk desember.

Black Friday er opprinnelig en amerikansk tradisjon, som finner sted fredagen etter Thanksgiving. Siden konseptet ble introdusert i Norge i 2010, har det vokst til å bli en av våre aller største handledager. I år kommer vi til å bruke over 3,4 milliarder kroner på Black Friday, og det er lett å gå seg vill i mylderet av tilbud. Like lett er det å bruke mer penger enn det man hadde tenkt – eller har råd til.

– Black Friday er en kjempefin mulighet til å handle både julegaver og ting man trenger til en lavere pris, men det er lett å la seg rive med. Husk at du også skal ha råd til juleribba og annen kos, og ikke minst til regningene som kommer i januar. Derfor kan det være lurt å ta noen forholdsregler før du går til butikken denne dagen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

5 tips til smart handel på Black Friday

Gundersen har følgende 5 tips til de som ønsker å handle smart på Black Friday:

  1. Planlegg kjøpene dine. Handle det du trenger, ikke bare shopp for å shoppe eller fordi noe fremstår som et godt kjøp. Det er lurt å lage en handleliste på forhånd. Vurder hva har du virkelig har behov for. Spør deg selv om du ville kjøpt disse produktene dersom de ikke var på salg. De som har planlagt godt, og vet hva de vil ha og trenger, lykkes med de gode kjøpene!
  2. Sett en beløpsgrense. Hvor mye har du faktisk råd til å bruke? Enten det er 1000 eller 10000 kroner, er det lurt å bestemme seg for dette på forhånd. Det kan fort komme en blakk desember etter Black Friday. Om du ikke vil spise havrelefser og nudler hele julen, er det viktig å ikke bruke mer enn det du har råd til.
  3. Vurder produktet nøye. Ikke alle tilbud er gode kjøp. Mange butikker benytter Black Friday til å selge ut eldre modeller av produktene sine. Les det med liten skrift, og lag deg en sjekkliste for spesifikasjoner. I tillegg bør du vurdere om du faktisk har behov for produktet. Kanskje er TV’en eller kjøleskapet du har hjemme mer enn bra nok?
  4. Gjør pris-research på forhånd. Det er verdt å se nøye på prisen til produktene du skal kjøpe. Er det en «før-pris» eller en veiledende pris? Er det en partivare som ikke har vært solgt i butikken tidligere og ikke har en før-pris? Nettsteder som Prisjakt og Kelkoo er nyttige verktøy for å sammenligne priser butikkene imellom.
  5. Gjør unna julegavehandelen. Black Friday er starten på julehandelen for mange, og en fin mulighet til å få tak i fine julegaver til en litt lavere pris. Skriv en liste over hvilke gaver du skal kjøpe og inkluder gjerne en makspris for hver gave. Mange butikker har et minst like stort utvalg i nettbutikken sin.  Her kan du både lete etter gaver og bestemme deg på forhånd for hva du skal kjøpe, slik at du slipper å ta avgjørelsen i butikken.

 

 

 

Kontaktperson

Magne Gundersen
Forbrukerøkonom
Telefon