Vi heier på gjenbruk også i julen

9.desember åpner Fretex i samarbeid med Vipps, Barnas Fretex, en lekebutikk barn selv skal fylle med leker. Dette er en fin mulighet for å lære barn om økonomi og gjenbruk mener forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Barnas Fretex er en lekebutikk inne i Fretexbutikken hvor barn får komme og levere leker de har vokst fra. Prisen på lekene settes av barna selv. Etter hvert vil butikken fylles av skatter som allerede har en historie andre barn kan få gleden av. Det sparer miljøet, det er god økonomi og en fin arena til å lære mer om personlig økonomi og gjenbruk.

– Dette er en fin mulighet for barna til å komme tett innpå sammenhengen mellom penger og arbeid, sparing og forbruk. Det er en fin mulighet til å lære barna hvor penger kommer fra, sier Gundersen.

Verdien av penger

Desember er måneden hvor salget av leker er høyest. Tall fra SSB viser at vi handler leker for rundt 700 millioner i desember. Det er en betydelig sum med penger, konstaterer Gundersen.

Forbrukerøkonomen er opptatt av at man må lære barn gode økonomiske vaner allerede fra tidlig alder.

– Ønskeliste til jul er et kjent begrep for de fleste barn, men hva ting koster er det færre som har et forhold til. Ved at barna skal selv prise lekene de ønsker å selge har man en fin mulighet til å snakke med barna om verdien av penger og hva ting faktisk koster, sier Gundersen.

Mer enn bare gjenbruk

Barnas Fretex handler om hele gjenbrukssirkelen, ikke bare om å levere inn leker, men også om å kjøpe brukte leker.

En undersøkelse gjort av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1 viser at nordmenn er svært positive til gjenbruk. 94 % av de spurte oppgir at de synes gjenbruk er viktig. I tillegg sier 80 % av de spurte at det hender at de kjøper brukt.

– Der det tidligere var høystatus å vise seg frem i nye klær og nytt utstyr fra topp til tå, viser undersøkelsen at vinden har snudd. Mange er opptatt av å få mer igjen for pengene sine og flere ser verdien av å utnytte ressursene bedre. Det er svært positivt, mener Gundersen.

 

Barnas Fretex åpner for levering av leker 2. desember. Butikkene åpner 9. desember

Finn din Barnas Fretex butikk her

Les Magne Gundersens råd om barn og økonomi her

Kontaktperson

Magne Gundersen
Forbrukerøkonom
Telefon