Bør du egentlig bry deg om bitcoin?

Den nye digitale myntenheten bitcoin lar deg sende penger hvor som helst, når som helst. Mange investerer nå i bitcoin, men vår spareekspert Una Mathisen ber deg være på vakt.

Alle verdens bitcoins er nå verdt over 200 milliarder dollar – omtrent som den samlede mengden norske kroner. Altså summen av alle fysiske kroner, elektroniske kroner mellom bankene og ulike bankinnskudd.

Siden utviklingen av valutaen i 2008 har ifølge Hegnar.no bitcoin passert 16.000 dollar etter en solid økning bare de siste dagene. Selv om bitcoin har steget betraktelig i verdi er vår spareekspert allikevel skeptisk til at du bør plassere familiesparingen i denne valutaen.

– Bitcoin er et digitalt betalingsmiddel, en myntenhet som er bygget på tillit. Bitcoin kan brukes som betaling for andre valuta, produkter og tjenester. Flere tilbyr nå bitcoin som lovlig betalingsvirkemiddel, men den kan bli null verdt hvis folk mister tilliten til myntenheten, sier Mathisen.

Transaksjonene offentlig – partene anonyme

Selv om mange gjør gode penger på valutaen om dagen, bør man være på vakt.  Grunnen til det er at den digitale mynten er basert på krypteringsteknologi, en teknologi som lar transaksjoner være offentlige, men partene være anonyme. Som Mathisen ser det er det her mye av usikkerheten til den digitale valutaen ligger.

– Ved at man ikke kjenner den andre parten man overfører til kan det bety at man tar del i lysskye transaksjoner. Bitcoin har ingen sentral utsteder eller kontroll noe som betyr at du ikke vet hvem som setter kursen eller hvordan kursen dannes, forklarer Mathisen.

– Mitt råd til alle som er nysgjerrige på investering i bitcoin er de samme gode investeringsrådene ikke invester mer enn du har råd til å tape og forstå at stor gevinst også betyr stor risiko, avslutter Mathisen med et smil.

Dette er Bitcoin:

  • Et verdensomspennende betalingssystem
  • Digital valuta som lar deg sende penger hvor som helst når som helst
  • Det er den første desentraliserte digitale valutaen, systemet fungerer uten et sentralt arkiv eller en enkel administrator, noe som betyr at det ikke har en sentral utsteder eller kontroll.
  • Basert på krypteringsteknologi. Systemet er laget slik at det aldri kan bli mer enn 21 millioner mynter, men disse kan deles i mange deler.
  • Bygger på blokkjedeteknologien, som av mange regnes som det neste store for flere formål innen bank, forsikring og finans, samt det såkalte tingenes internett.
  • Transaksjoner er offentlige, men partene forblir anonyme.
  • Brukt i lyssky transaksjoner, men brukes også ved stadig flere lovlige betalinger