Få igjen på skatten, fyll opp BSU og IPS før 29. desember!

29. desember er en viktig dato hvis du ønsker å få mest mulig igjen for årets spareinnsats. Her er enkle ting du kan gjøre for å få mer igjen på skatten i 2018.

– Fyller du opp BSU eller setter penger inn på den nye pensjonskontoen med skattefordel (IPS) før årsskiftet får du mer igjen mer på skatten neste år, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen

Du kan fylle opp BSU-kontoen maksimalt med 25 000 kroner. Da får du 5000 kroner igjen på skatten i juni neste år.

– Ingen spareordning er så gunstig som BSU. For hver tusenlapp du sparer, gir staten deg to hundre kroner igjen på skatten, sier Gundersen.

Pensjonssparing som belønner spareinnsatsen

1. november ble et nytt spareprodukt som belønner deg for å spare til pensjon lansert. Uansett hvilket beløp du sparer får du 24 prosent av sparebeløpet igjen på skatten. Skatt utsettes til du tar ut pensjon og sparingen er bundet til pensjon.

– Du bestemmer selv hvor mye du vil spare, men du kan spare inntil 40 000 kroner i året. Det vil si at hvis du sparer 40 000 kroner i år, vil du få tilbake 9 600 kroner neste år. Setter du av en tusenlapp i måneden neste år får du tilbake 2880 kroner året etter, sier Gundersen som har en klar oppfordring:

– Sett det du får igjen på skatten inn på samme pensjonssparing. Det er da du får best effekt av skattefordelen og den potensielt gode avkastningen i IPS, sier Gundersen.

Pengene må være inne på BSU- og IPS-kontoen før utgangen av året. Det betyr det er smart å gjøre overføringene innen siste virkedag, fredag 29. desember.

Aksjesparekonto gjelder ut 2018

1. september ble aksjesparekonto (ASK) lansert. Hensikten er å gjøre det lettere for folk flest å bytte, eie, kjøpe og selge aksjer og fond. ASK tilbys av både banker, verdipapirforetak og forvaltningsselskap for verdipapirfond,

– Du kan flytte aksjefond og aksjer inn på en aksjesparekonto helt frem til kl 23:59 på nyttårsaften. Gunstige overgangsregler gjør at du unngår beskatning nå om du flytter aksjer og andeler til ASK før årsskiftet 2018, sier spareekspert Una Mathisen i SpareBank 1.

Fristen for å flytte aksjer og fond inn i en nyopprettet aksjesparekonto uten at overføringen beskattes blir forlenget ut 2018.

– Det er viktig å huske på at du ikke får fritak for skatt på gevinst i ASK, du utsetter bare betaling av skatt til du tar gevinsten helt ut av kontoen, påpeker Mathisen.

Kontaktperson

Magne Gundersen
Forbrukerøkonom
Telefon