Unngå unødig tur til dyrlegen i jula

Jula er for de fleste kos og hygge, men også litt stressende for mange. Opp i all matlaging, reising og pakkekaos kan det være lett å glemme dyra.

– Jeg tror litt av poenget er å ikke behandle dyra som mennesker, spesielt ikke når det kommer til mat. En ting er at det blir en kjedelig jul for familien, men det går som regel verst ut over dyra, sier skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring, Therese Nielsen.

Vi har vært så heldige og fått gode råd fra Fredrikstad Dyrehospital.

– Jula skal være en tid full av glede for dyr og mennesker, men julen bringer med seg en del ting som kan være til skade for kjæledyrene våre. Følger du våre råd, går det meste bra, sier Morten Nossen ved Fredrikstad Dyrehospital.

Dette advarer dyrlegen mot

Her følger noen farer Morten og hans kollegaer mener du må være oppmerksom på:

– Druer og rosiner
Kan gi akutt nyresvikt. Symptomer som kommer ofte etter bare tre timer er oppkast, store magesmerter og diare. Får ikke dyret behandling så kan nyrene gå i full svikt etter 24-36 timer.

– Makadamianøtter
Symptomer kommer etter 2-12 timer. Dyret får nevrologiske problemer som skjelvinger, ubalanse og svakheter. I tillegg kommer oppkast, diare og magesmerter.

– Løk og hvitløk
Katter er mer sensitive for forgiftning av løkprodukter, men hunder kan også få store problemer. Spesielt er rasene Akita og Sheba ekstra sensitive. Symptomer kan komme etter bare timer opp til noen dager, og da er allerede skaden skjedd. De røde blodcellene blir skadet og dyret kan bli anemisk. Symptomer som sees kan være rask hjertefrekvens, rask pust, kollaps og bleke munnslimhinner.

Dyrlege Morten ved Fredrikstad Dyrehospital.

– Sjokolade
Theobromin i sjokolade er giftig for katt og hund. Det finnes mer theobromin per gram jo mørkere sjokoladen er. Sjokolade kan gi problemer med nerver og muskler i kroppen. Ofte kan hjertemusklen ble påvirket og dette kan føre til rytmeforstyrrelser. Symptomer kan komme fra 2-12 timer. Det man ser er oppkast, diare, skjelvinger, kollaps, ubalanse og økt drikkelyst.

– Xylitol
Det er flere saker som kan inneholde xylitol, men tyggegummi er den vanligste årsak til xylitolforgiftning. Hunden kan få farlig lavt blodsukker og leversvikt. De første tegnene kan komme fra 30 minutter etter inntak. Hos noen individer sees ikke symptomer før12 timer etter inntak. Symptomer er svakhet, kollaps, oppkast og ubalanse.

– Julemat
Julemat er ikke noe katten og hunden skal ha. Dyra kan få magesmerter og fordøyelsesproblemer av mat de ikke er vant til. Julemat er ofte veldig fet. Dette takler ikke kroppen til dyra og de kan utvikle bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt). Symptomer på dette er som oftest oppkast og diare. Noen får feber og vondt i magen.

– Julestjerne
Julestjerna dukker opp i jula og kan være til irritasjon for dyra våre om de spiser den. Den er ikke like farlig som andre planter (som f.eks. liljer hos katt), men kan gi irritasjon i munnslimhinnen, mye sikling, oppkast og diare. Hold planter utenfor rekkevidde fra hunden og katten. De er finere uten bitemerker og istykkertygde blomster.

– Pakkepapir og snører
Det er ikke bare mat som kan gi problemer for kjæledyra våre. Gavepapir og spesielt snører som plutselig blir tygd og spist kan føre til alvorlig forstoppelse i fordøyelseskanalen. I noen tilfeller vil forstoppelsen bli så alvorlig at deler av tarmen kan nekrotisere. Dersom Pus har lyst til å leke med alle de fine snørene, må det må skje under oppsyn!