Studielån

Slik får du studielånet til å vare lenger

Nytt år og nytt semester – og en stor utbetaling fra Lånekassen. Titusener av norske studenter starter året med blanke og ark og breddfull konto.

Mulighetene er store og fristelsene mange når du får en ekstra stor utbetaling Lånekassen i starten av januar. Over 20.000 kroner kommer inn på konto, men de neste månedene er månedsbeløpet langt lavere, for de fleste ca. 8000 kroner.

For mange studenter kan det være en utfordring å få det store beløpet til å vare lenger enn bare til neste utbetaling. Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 gir her sju smarte pengeråd til nyrike studenter.

– Følger du disse rådene, vil pengene fra Lånekassen vare lenger og du unngår pengekrise når sommer og eksamenstid nærmer seg, sier Gundersen.

7 tips som får studielånet til å vare lenger

  1. Ikke bruk opp alt. Pengene skal vare helt til sommeren. Når du har kjøpt nødvendige lærebøker o.l., setter du resten inn på sparekonto. Fordel pengene på månedene fram mot ferien. Blir de stående på brukskontoen, forsvinner pengene fort.
  2. Lag budsjett. Med en oversikt over inntekter og utgifter får du færre overraskelser og det blir lettere å ta gode økonomiske valg.
  3. Kjøp brukt. Lærebøker, møbler og klær – det er ingen grunn til å kjøpe nytt til full pris hvis du får det samme brukt og billig.
  4. Cash på byen. Når du skal ut, lar du kortet være hjemme og tar med i kontanter det du har tenkt å bruke. Da er faren for overbruk minimal.
  5. Dropp de små uvanene. Hver for seg koster de lite, men «lommetyvene» lopper deg store beløp hver måned. Ta med niste og kaffe på termos og kutt ut kjøpekaffe, flaskevann, snus, smågodt, taxi osv. Småutgiftene koster deg mye mer enn du tror.
  6. Handle smart. Det betyr å ukeshandle, skrive handleliste og følge listen slavisk. Da unngår du den dyre impulshandelen. Og så skal du handle i den rimelige matbutikken, ikke i den dyre storkiosken eller på bensinstasjonen.
  7. Skaff deg en deltidsjobb. Da får du litt ekstra å rutte med, og det gjør seg på CV-en din at du står på ved siden av studiene.

Kontaktperson

Magne Gundersen
Forbrukerøkonom
Telefon