Derfor trenger du en komfyrvakt

Visste du at komfyrbrann er den vanligste enkeltårsaken til brann i norske hjem?

Nær 4 ganger daglig rykker brannvesenet ut til branner eller branntilløp på komfyren. Én enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

– Mange tenker at det først og fremst er eldre som kan glemme eller sovne fra komfyren. Men tørrkoking rammer alle aldersgrupper, også unge som er opptatt med mobilen og småbarnsfamilier med mange forstyrrelser rundt matlagingen. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier skadeforebygger Therese Nielsen i SpareBank 1 Forsikring.

– En komfyrvakt kutter rett og slett strømmen automatisk hvis du glemmer å slå av komfyrplaten. Det er en god investering som gjør hverdagen din mer brannsikker, sier hun.

Redder liv!

– Selv om de fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre, er det om natten flest omkommer i branner. Vi har dessverre flere eksempler på berusede personer som skal lage seg litt nattmat og som sovner fra komfyren, sier Nielsen.

– En komfyrvakt vil hindre mange komfyrbranner, og redde liv, fastslår hun.

KOMFYRBRANN: Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll. Derfor trenger du en komfyrvakt.

Enkelt å installere

Det er krav til en komfyrvakt i alle nye boliger og når det legges en ny kurs til komfyren.  De samme reglene gjelder for hytta.

Komfyrvakten kan installeres på alle elektriske komfyrer og er svært enkel å bruke. Den består av en sensor som overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann utløser den en alarm. Om ingen reagerer, kuttes strømmen til komfyren.

Skaff deg en komfyrvakt!

Du får kjøpt komfyrvakter på nettet og i flere elektronikkbutikker og kjøkkenbutikker. Komfyrvakter koster fra rundt 2500 kroner. Noen har også rett til å låne komfyrvakt hos Hjelpemiddelsentralen.

– Jeg anbefaler alle som ikke har det allerede å skaffe seg en komfyrvakt. Det er en rimelig sikkerhetsinvestering for deg og familien din, mener Nielsen.

Pass på at komfyrvakten er FG-godkjent. Oversikt finner du her.

Her er Thereses 5 råd for trygg bruk av komfyren

  1. Hold oppsikt med komfyren når du lager mat
  2. Skru av eller skru ned varmen hvis du blir avbrutt i matlagingen
  3. Rengjør kjøkkenviften jevnlig
  4. Pass på at det ikke er brannbare ting nær koketoppen
  5. Skaff deg en komfyrvakt!

 

Foto: Komfyrvaktkampanjen/Infratek

 

Kontaktperson

Therese Nielsen
Skadeforebygger, SpareBank 1
Telefon