Gøy i vinterferien trenger ikke å koste mye

I disse dager melder feriepresset seg for mange. Men det er ikke nødvendig å dra på hytta eller til utlandet for å skape gode minner sammen med familien. Her er tipsene til dere som skal tilbringe ferien hjemme. 

– Dessverre er det blitt et enormt press knyttet til ferieaktiviteter, vinter som sommer, som både foreldre og barn føler på. Mange har rett og slett ikke råd til dyre opplegg og turer, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

I følge Statistisk Sentralbyrås levekårsundersøkelse, har nesten én av fem enslige forsørgere, og om lag én av ti barnefamilier nederst i inntektsfordelingen i Norge, ikke råd til å dra på ferie.

– Det å ikke kunne dra på samme type ferie som andre, kan oppleves som sårt for både store og små. Men det er heldigvis ikke nødvendig å reise til Syden, alpene eller hytta for den del, for å ha en fin vinterferie sammen med familien. Det viktigste er den tiden man tilbringer sammen, sier Gundersen.

Fem økonomiske tips til hjemme-vinterferien

Selv om man skal være hjemme i vinterferien, går pengene ofte fort når hele familien har fri. Da kan det være lurt å planlegge godt i forkant – og benytte seg av gratistilbud.

– Man vil jo gjerne kose seg litt i ferien, men kos trenger ikke nødvendigvis å bety at du må bruke mye penger. Vil familien ut og gå på ski en dag, men mangler utstyr, sjekk om det er gratis utlånsordninger i nærheten der dere bor. Og i stedet for å kjøpe dyr kioskmat, ta med matpakke og drikke i sekken, sier Gundersen. Han har følgende fem tips til vinterferie på budsjett

1. Storbyferie i egen by

Dere trenger ikke å reise bort for å få opplevelser i vinterferien. Hva med å gå på sightseeing, sjekke ut museer og kulturtilbud i egen by? Hvis du bor på landet, kan det bli en fin dagstur å besøke en by eller tettsted nær deg, og være turist der. Da slipper dere å bruke penger på hotell, og dere kan spare penger ved å spise en god middag hjemme.

2. Ut på tur, aldri sur

Mange steder i landet er det nå større snømengder enn på lenge. Finn frem langrennsskiene, smør med nistepakke, fyll termosen og bruk dagen i marka. Mange kommuner og foreninger har gratis utlånsordninger for utstyr. Sjekk tilbudet der du bor!

3. Lag restaurant hjemme

Spise ute med hele familien kan bli dyrt, hva med å lage restaurant hjemme? Dekk på bordet og inviter familien på en god middag før dere tar turen ut i stuen hvor dere kan avslutte dagen med for eksempel hjemmekino.

4. Kjøretur? Mat på matbutikken, bensin på bensinstasjonen

Skal dere kjøre en tur i vinterferien? Husk at mat er billigst på matbutikken. Ved å koke med dere kaffe, smøre med et par brødskiver og kanskje lage noen boller, kan bilturen bli riktig så hyggelig. Da trenger dere kun å stoppe for å fylle bensin og gjøre det nødvendige.

5. Rydd i boden og tjen noen kroner

Har du kanskje noen skisko eller annet utstyr som poden har vokst ut av? Ved å ta en runde i bod, loft, hyller og skap og selge leker, utstyr eller annet dere har vokst ut av, kan dere til og med tjene noen kroner i vinterferien.

 

Kontaktperson

Magne Gundersen
Forbrukerøkonom
Telefon