Kjører du uforsikret? Unngå gebyr fra 1. mars

Kjører du bil uforsikret? Fra 1. mars får du 150 kroner i gebyr for hver dag som går uten at du har bilforsikring.

– Nå bør du sørge for at bilen din blir forsikret. Og at du betaler regningen i tide, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Fra 1. mars må du nemlig betale et daglig gebyr for kjøretøy som ikke er forsikret. Gebyret blir dyrt i lengden, men enda dyrere kan det bli om du påfører andre skader med en uforsikret bil.

– Du må også huske på å melde inn eierskifte til Statens vegvesen, dersom du kjøper et kjøretøy. Ellers er heller ikke forsikringen din gyldig og du kan risikere å få dagsgebyr. Om du selger et kjøretøy, må du passe på at salgsmeldingen blir levert inn, og at kjøper godkjenner salgsmeldingen, sier Therese.

Hvis kjøper og eventuelle medeiere ikke godkjenner salgsmeldingen, vil du som har solgt bilen fortsatt stå ansvarlig for kjøretøyet. Forsikringen blir ikke avsluttet før ny eier er registrert.

Dersom du skal kjøpe et kjøretøy må du sørge for at det er både forsikret og registrert. Er bilen ny, kan det gå noen måneder før du får den. Selv om du ordner forsikringen i god tid før bilen kommer, blir den ikke aktiv før bilen er registrert på deg.

Les mer om dagsgebyret her

Eiers ansvar

Når du overtar en bil, er det ditt ansvar å få den forsikret. Er du sent ute med dette, kan det koste deg dyrt. Framover kan det også koste deg hvis du glemmer å betale regningen. Da blir forsikringen avsluttet, meldingen går inn til myndighetene og dagsgebyr kommer i posten.

Hvis du også skulle være så uheldig å lease et kjøretøy som ikke er forsikret, kommer et behandlingsgebyr fra finansieringsselskapet ditt i tillegg.

Færre uforsikrede

Det blir stadig færre uforsikrede kjøretøy her i landet, viser tall fra Trafikkforsikringsforeningen (TFF). Siden nyttår har tallet gått ned med 15 prosent, og det er nå rundt 97 000 uforsikrede kjøretøy i Norge.

– Det er ikke bare det at folk bevisst lar være å forsikre kjøretøyene sine. Det kan også skje ting når du bytter eier, du skifter bank eller glemmer en regning, sier Therese.

Og legger til:

– Det har blitt mye lettere å kjøpe forsikring, blant annet på nett, så nå er det ingen unnskyldning å la være.

Kjøp bilforsikring her

Kontaktperson

Therese Nielsen
Skadeforebygger, SpareBank 1
Telefon