Magne Gundersen gir råd til bruk av feriepenger

Nå strømmer feriepengene inn på konto

Juni er rene jubelmåneden for lommeboka med en solid utbetaling av feriepenger. Men pengene går ikke bare til ferie og reise.

En ny undersøkelse som Respons har utført for SpareBank 1 viser at 6 av 10 som mottar feriepenger i hovedsak vil bruke dem ferie og reiser. 3 av 10 svarer at pengene først og fremst går til vanlig forbruk.

– De fleste av oss har råd til å unne oss litt ekstra når det er sommer og ferie. Og det skal vi gjøre med god samvittighet, så lenge vi holder oss innfor det lommeboka tillater, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Rydder opp

Mange benytter den ekstra store utbetalingen til også å rydde opp og styrke privatøkonomien. 37 prosent vil bruke av feriepengene til sparing mens 18 prosent vil betale gjeld.

Det er de unge som i størst grad velger å spare mens de som er i 30-årene er mer opptatt av å betale ned gjeld enn andre.

– Vi ser tydelig at unge sparer til bolig og gjerne bruker av feriepengene til det. Etter boligkjøpet er fokus flyttet over til å betale ned litt ekstra på gjelden. Dette synes jeg viser at folk flest gjør fornuftige forbrukerøkonomen prioriteringer i sin privatøkonomi, sier Gundersen.

Betaler regninger

1 av 10 vil bruke av feriepengene til å gjøre opp ubetalte regninger. Det er noe av det lureste du kan gjøre, mener.

– Regninger som blir liggende for lenge, kan vokse kraftig når det påløper strafferenter, purregebyrer og omkostninger til inkasso. Å komme ajour gjør at du kan senke skuldrene i ferien og slippe å være på etterskudd når sommeren er over, sier Magne Gundersen.

Fem smarte tips til bruk av feriepenger

1) Ta en velfortjent ferie, men ikke bruk mer på ferien enn du har råd til.
2) Prioriter å betale gamle regninger, dyre forbrukslån og kreditter foran en kostbar ferie.
3) Sett av til buffer mot uforutsette utgifter og evt. restskatt.
4) Husk de vanlige regningene. De skal også betales, selv om det er sommer.
5) Lag en plan for ferieutgiftene. Da får du mer ut av pengene og unngår feriebaksmell.

Kontaktperson

Magne Gundersen
Forbrukerøkonom
Telefon