Slik kan du unngå at lynnedslag gir skader

Sommeren er høysesong for lynnedslag og august er intet unntak. Det er flere ting du du kan gjøre for å unngå skader.

– Lynsesongen er som regel på slutten av sommeren. Vi forventer å få inn mange skademeldinger i august som følge av tordenvær, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Statistikk fra Meteorologisk institutt viser at månedene juni, juli og august er månedene med flest lyn.

Fire tips for å unngå lynskader

  • Trekk ut tv-antenne og stikkontakter – spesielt ladekabler og wifi-rutere som fort blir ødelagt av lynnedslag.
    Det er smart å gjøre selv om det ikke er meldt tordenvær når du skal bort.
  • Installer overspenningsvern i stikkontakter og sikringsskap. Sistnevnte må du få en el-installatør til å gjøre
  • Unngå bading og svømmetur, store sletter og fotballbaner.
  • Vær oppmerksom på dyra – lyn og torden kan oppleves traumatisk og ligne på nyttårsaften.

Stor fare for skogbrann – en jobb for brannvesenet

Lars Magne Hovtun, informasjonssjef i OBRE

Den tørre sommeren gjør at tordenvær kan resultere i enda flere skogbranner og mange er nok bekymret for om lyn vil skape skogbrann i nærheten av der de bor.

– Det viktigste du kan gjøre for å sikre deg mot brann, er å ha røykvarslere og slokkemidler i huset. Dette redder liv, sier Lars Magne Hovtun, informasjonssjef i Oslo Brann og Redningsetat (OBRE).

Mange lurer nok på hva de kan gjøre for å sikre huset sitt mot en eventuell skogbrann.

– Det er vanskelig for privatpersoner å gjøre mye for å verne seg mot en stor skogbrann. Det er en jobb for brannvesenet, særlig siden slokkearbeidet er forbundet med stor fare, sier Hovtun.

Flere steder i landet fikk litt kjærkomment regn sist helg, men på de fleste steder ikke nok til å dempe skogbrannfaren. Tørr skog og mark har vist seg lett antennelig av lyn flere ganger allerede denne sommeren.

– Vi minner likevel om at rundt 80 prosent av alle skogbranner er menneskeskapt, som følge av bål, gnister eller sigarettsneiper. For å unngå store skogbranner, er vi helt avhengig av at alle viser ansvar og er forsiktige med all ild i naturen, sier Hovtun.

Bruk powerbank og overspenningsvern

Et forebyggende tiltak er å montere overspenningsvern mot lyn og torden i sikringsskapet eller tilkoblet strømkabler fra elektronikk som TV.

Skadeforebygger Therese Nielsen

Therese Nielsen

– De fleste lynskader kan unngås med gode og riktig installerte overspenningsvern, men unngå å kjøpe billige versjoner. De fungerer ofte dårlig, sier Nielsen.

Mobiltelefoner bør lades i en powerbank eller andre eksterne ladeenheter.

– Man bør helst ikke sette telefonen eller datamaskinen til lading i stikkontakten, og en bør trekke ut wifi-ruteren. Disse tingene bli fort ødelagt av lynnedslag, sier Nielsen.

Det varierer hvor store kostnader et lynnedslag kan føre med seg.

– Om fryseren din kortslutter full av mat kan det bli dyrt. Da råtner maten og skaper vond lukt som er vanskelig og dyrt å fjerne. Elektronikk er ofte ikke så dyrt, men TV og hi-fi-utstyr koster fort mange tusenlapper, sier Nielsen.