Derfor kan den økonomiske krisen i Tyrkia påvirke deg

Det er langt til strendene i Alanya, men ikke lenger enn at nordmenn snart vil kunne merke den økonomiske krisen i Tyrkia på kroppen. Sjefsøkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 forklarer hvorfor.

– Det som skjer i Tyrkia og flere andre fremvoksende økonomier nå, føles kanskje fjernt for oss nordmenn. Men det skal ikke mye til før vi merker ringvirkninger av dette også her hjemme. På kort sikt vil det jo bli billig å dra på ferie i Tyrkia og Argentina, men om uroen fortsetter kan også den norske kronen bli svakere enn den ellers ville ha vært, sier Elisabeth Holvik i SpareBank 1.

Selv om Norges bank setter opp renta i september, kan altså kronekursen forbli svak. Hvordan henger egentlig dette sammen?

Sterk dollar driver krisen
For å finne årsaken til dette må vi se til USA. Den siste tiden har kraftig vekst, renteøkninger og flytting av kapital hjem fra utlandet ført til en styrket amerikansk dollar.

– Enkelt forklart er valuta en temperaturmåler på et lands økonomi. Når dollaren blir sterkere og renten går opp, er det mange store, internasjonale investorer som finner ut at de heller vil putte pengene sine i USA, forklarer Holvik.

Dette er problematisk for et land som Tyrkia, som har store lån i amerikanske dollar.

– Når mange investorer flytter pengene sine til USA, blir det vanskeligere for tyrkiske myndigheter og bedrifter å få lån. Når Tyrkia har gjort seg avhengig av billige lån fra utlandet, og de ikke lenger får det, så blir svakheten i den tyrkiske økonomien avslørt, og investorene blir enda mindre villige til å investere der, utdyper hun.

Sårbar norsk økonomi
Krisen i Tyrkia er i ferd med å smitte til andre fremvoksende økonomier, og land som Kina, Brasil, India, Sør-Afrika og Malaysia opplever alle kraftig svekkelse av valutakursen.

– Hvis det blir flere land som får problemer samtidig, kan investorer fort bli redde for alt som har med litt høyere risiko-land å gjøre. Historien har vist at de da også nedprioriterer norske kroner, og dermed kan også vår valuta svekkes som følge av denne krisen, sier Holvik.

Les mer i Elisabeth Holviks makrorapport for august 2018.

Kontaktperson

Elisabeth Holvik
Sjeføkonom
Telefon