Jente holdes oppned av mor. Bilde

Den viktigste økonomiske vanen du kan lære barnet ditt

Å spare er ikke alltid like lett for de minste, men det er få økonomiske vaner de får like mye igjen for å lære seg. Slik hjelper du barnet med å lykkes med sparingen.

– Sparing skaper forståelse for penger og verdi, og for hva som skal til for å få råd til å kjøpe noe man ønsker seg eller trenger. Å lære dette tidlig legger grunnlaget for gode økonomiske vaner senere i livet. Derfor er sparing kanskje den aller viktigste økonomiske vanen du som forelder kan lære barnet ditt, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Sett sparemål
7 av 10 barn i Norge sparte til noe de ønsker seg i fjor, ifølge en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for SpareBank 1. Forbrukerøkonomens beste råd for at barna skal lykkes med sparingen, er nettopp å sette et motiverende sparemål.

– Sparer barnet til noe konkret de ønsker seg, blir det både lettere og morsommere å spare. For de minste er det viktig med et kortsiktig og spesifikt sparemål, slik at barnet ikke mister motivasjonen, sier han.

Spleis med barnet

Når barna blir eldre blir ofte tingene de sparer til dyrere og sparemålene større. Da kan for eksempel det å gjøre enkle oppgaver for besteforeldre, naboer eller venner av familien være en mulighet til å tjene noen kroner ekstra.

– Et annet måte å motivere til sparing er å spleise. Inngå en avtale der dere lar barnet spare en andel selv, og så bidrar dere med resten. Mange barn ønsker seg også penger til jul og bursdag, som gir en fin mulighet for å spare, sier Gundersen.

Leker og mobiltelefon
SpareBank 1s undersøkelse viser at det vanligste sparemålet blant de yngste barna er leker, mens de litt eldre barna sparer til spill, klær og sko, og ikke minst: mobiltelefon.

– For at barnet skal lykkes med sparingen sin, er det viktig at du som forelder setter av tid og snakker med dem om hvordan de skal spare. Det er også viktig å følge opp barna underveis og vise interesse for sparingen deres, sier Gundersen.

Forbrukerøkonomens sparetips for de litt eldre barna

  1. Kan barnet tjene noen ekstra penger? Avtal om å gjøre noen jobber for besteforeldre, naboer eller venner av familien.
  2. Hva med å spleise? La barnet spare mesteparten selv og bidra med resten.
  3. Ønske seg penger til for eksempel bursdag og jul. Og sett pengene rett inn på sparekonto.
  4. Hvis barnet får kontanter, sett pengene rett inn på sparekonto. Blir de liggende, blir barnet lettere fristet til å bruke dem opp.

Les mer om barn og sparing her.