Skal du få med deg denne skattefordelen må du handle nå

Frem til 1. desember kan du flytte fond, aksjer og egenkapitalbevis inn i en aksjesparekonto, uten å betale skatt på gevinsten. – Det største som har skjedd spareområdet på 20 år, sier spareekspert.

Siden aksjesparekonto ble lansert i fjor høst, har 87.000 kunder plassert til sammen 15 milliarder kroner i aksjesparekonto hos SpareBank 1 alene.

Ifølge Una Mathisen, fagsjef for sparing i SpareBank 1, er aksjesparekonto det største som har skjedd på spareområdet på 20 år.

– Med aksjesparekonto får du større fleksibilitet og flere muligheter enn med tradisjonelle fond eller aksjekontoer. Blant annet kan du tilpasse og fordele sparingen din på ulike fond og aksjer akkurat når du vil, uten at dette får noen skattemessig konsekvens. Du kan også ta ut det du opprinnelig har satt inn på konto uten å skatte, forklarer Mathisen.

Slik flytter du spareavtalene til din aksjesparekonto.

Skattefordeler motiverer til sparing

Ordningen med aksjesparekonto er gunstig og det vil lønne seg for de aller fleste å flytte eksisterende aksje- og aksjefondsparing til en slik konto, fordi det gir store skattefordeler. Svært mange av de som har opprettet aksjesparekonto, har også valgt å spare fast. Hos SpareBank 1 er det opprettet over 40.000 spareavtaler på ett år.

– Dette viser at kundene ikke bare flytter penger inn på en aksjesparekonto, men at de også sparer fast og langsiktig. Dette forteller oss at skattemessige fordeler motiverer til sparing, sier Mathisen.

Flytt før 1. desember

Fritak for skatt på gevinsten du flytter inn i en aksjesparekonto gjelder frem til 1. desember 2018. . Du kan fortsatt samle investeringene dine i en aksjesparekonto senere, men da må du som tidligere skatte av gevinsten du har enten du skal flytte eller selge aksjene og fondene dine.

Les også:Fordeler og ulemper med aksjesparekonto

Enklere å spare i aksjer og fond

Aksjesparekonto tilbys av samtlige norske banker, og har gjort det mye enklere å flytte sparepenger i aksjer og fond mellom de ulike tilbyderne.

– At det er mange tilbydere og lett å bytte, betyr at det stilles større krav til de som jobber med plassering av penger. Vi må fortsette å levere på avkastning, sier Mathisen.

Les også:  Slik utnytter du aksjesparekonto til det fulle