Dette er nordmenns forventninger til privatøkonomien i 2019

1 av 4 tror de får bedre økonomi i 2019, men flere enn før frykter dårligere privatøkonomi. Børsfall, skyhøye strømpriser og utsikter til renteøkninger gjør at nordmenn ser mindre lyst på utsiktene for egen økonomi enn for ett år siden.

Ved inngangen til 2019 er det flere som forventer en positiv enn negativ utvikling i privatøkonomien, men optimistene er færre og pessimistene flere enn før. Det viser en undersøkelse Respons har gjort for SpareBank 1 i uken før jul.

Økte renter og dyrere strøm

– Det er flere skyer på den økonomiske himmelen som gir grunn til bekymring, selv om nordmenn flest kan regne med et godt år også i 2019. Jeg skjønner godt at mange er urolige for hvordan høyere renter og større strømregninger vil påvirke lommeboka, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Ifølge undersøkelsen tror 24 prosent at privatøkonomien blir bedre i 2019 enn i 2018, mens 19 prosent tror den blir dårligere. Vel halvparten regner med at økonomien bli om lag uendret.

Tror på økte boligpriser

Tross noe mindre optimisme, er troen på vekst i boligmarkedet stor. Over halve befolkningen, 54 prosent, tror boligprisene vil øke gjennom året der de bor. Bare 12 prosent tror på en nedgang.

Forventningene til boligmarkedet deles av Eiendom Norge, som i sin prognose ser for seg en prisoppgang på tre prosent i 2019.

– Boliglånsrentene blir viktige å følge med på fremover. En mindre renteoppgang er forventet, men øker rentene mer vil det begynne å svi merkbart i lommeboka og påvirke boligprisene negativt, sier Gundersen.

Solid lønnsvekst

Forbrukerøkonomen understreker at nøkkelen til en trygg privatøkonomi er å beholde jobb og inntekt, samt at alle med boliglån er forberedt på renteoppgangen. En stabil utvikling i norsk økonomi tilsier at 2019 blir et godt år for nordmenn flest med et trygt arbeidsmarked og en solid lønnsvekst.

– Vi må forberede oss på litt økonomisk ruskevær fremover. Internasjonal uro kan smitte over på Norge, men jeg forventer at de fleste får en minst like god privatøkonomi i 2019 som i 2018, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Fem tips for å sikre et godt økonomisk år i 2019:

  1. Få oversikt over dine inntekter og utgifter.
  2. Lag et budsjett for hvordan du vil disponere pengene dine i 2019.
  3. Sett av ekstra til sparing og nedbetaling av lån mens renta fortsatt er lav.
  4. Bygg opp en økonomisk buffer mot uforutsette utgifter.
  5. Prioriter trygg jobb og sikker inntekt.


Om undersøkelsen

Den elektroniske spørreundersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse i perioden 12.-19. desember 2018 med et landsrepresentativt utvalg på 1.010 personer over 18 år.

Kontaktperson

Magne Gundersen
Forbrukerøkonom
Telefon