Toppforsikring

Noen stjal skiutstyret mitt. Dekker forsikringen nye ski?

Det nærmer seg påske og mange lurer på om stjålet eller ødelagt skiutstyr dekkes av forsikringen. Her får du svaret.

Det blir stjålet ski og utstyr for rundt 12 millioner kroner hvert år. Påskeferien er høytid for tyverier av skiutstyr fra alpinanlegg, utenfor afterskien, fra hytteveggen og fra skibokser på parkerte biler. Kan man få erstattet tyveri av dette utstyret på forsikringen?

– De fleste reiseforsikringer dekker tyveri av ski og skiutstyr, og har du toppforsikring gjelder reiseforsikringen på alle typer reiser, også på turer i hjemkommunen, forteller skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Må passe på skiutstyret
– Men husk at du må holde tilsyn med skiutstyret ditt for å få full erstatning. Du kan altså ikke bare gå fra skiene dine ubevoktet, og regne med å få erstattet et eventuelt tyveri på forsikringen.

Innboforsikring på hytta
Blir skiutstyr stjålet på din egen hyttes private uteareal, kan det også dekkes av hyttas innboforsikring inntil en viss sum.

Hva med tyveri fra skiboks?
Her kan det være aktuelt med erstatning både fra bilforsikringen, reiseforsikringen og innboforsikringen.

Har du kaskoforsikring for bilen kan du få dekket både skiboksen (hvis den er fastmontert på bilen) og innholdet i skiboksen inntil en viss sum.

Innboforsikringen kan hjelpe deg med skibokser som ikke er montert på bilen, men som for eksempel ligger i boden. Du vil også få dekket tyveri av innholdet, når skiboksen er låst, inntil en viss sum (gjelder Norden).

Her er Freds tips for å holde tyvene unna skiutstyret.

  1. Bruk de låsbare skistativene i skianleggene eller sørg for at noen passer på skiene. Du kan også skaffe deg en enkel skilås, disse selges i utvalgte sportsbutikker og skisentre.
  2. Det enkleste er kanskje å sette fra seg skiene separat, tyven er ikke interessert i bare én ski og vil sjelden ha tid til å lete.
  3. Ikke bruk skiboksen som lagringsplass for skiene.
  4. Unngå å sette skiene inntil hytteveggen hvis det kan være lett for uvedkommende å få dem med seg derfra.

Hva om skiutstyret blir ødelagt?
Skulle du være så uheldig at skiene dine brekker som følge av et fall, er det dessverre lite å hente på forsikringen.

– Ski og sportsutstyr erstattes ikke ved skader som skjer mens du bruker utstyret. Det regnes som vanlig slitasje, akkurat som du ikke får reparert bilen din gratis på forsikringen når en av delene ryker, forklarer Nilsen.

Hva om jeg selv blir skadet?
Fred Nilsen minner om at reiseforsikringen også vil være god å ha om du selv skulle være så uheldig å bli skadet av en ulykke i skibakken.

– Da kan du få dekket dokumenterte og nødvendige merutgifter, blant annet utgifter til lege, sykehusopphold, hjemtransport og erstatning for avbrutt reise, avslutter han.