Forbrukerøkonomens 10 smarte skattemeldingstips

Selvangivelsen har byttet navn til skattemeldingen. Sjekk våre 10 smarte tips til når du skal sjekke skattemeldingen din.

Søndag 30. april er siste frist for innlevering av skattemeldingen. Sjekk forbrukerøkonom Magne Gundersens gode tips før du leverer selvangivelsen.

– Ikke gå i fella og vær fornøyd med at du får penger tilbake. Jakt heller på flere fradrag i skattemeldingen, kanskje du skal ha enda mer tilbake, sier forbrukerøkonomen.

Veldig mange lar være å sjekke skattemeldingen.

– Tiden du bruker på å gå gjennom skattemeldingen kan bli noen svært lønnsomme minutter. Du kan finne fradrag som er verd flere tusen kroner, forteller Gundersen.

Husk at om du lar vær å sjekke, kan du også bli ilagt straffeskatt dersom noe er feil i meldingen.

Dette er nytt i 2017

Årets skattemelding inneholder flere forhåndsutfylte opplysninger enn tidligere. Det er arbeidsgivere, banker, barnehager og andre som leverer informasjon om inntekt, formue, gjeld og fradrag som rapporterer inn opplysningene. Skatteetaten minner likevel om at du må sjekke at opplysningene stemmer. Les mer på skatteetatens sider om hva som er nytt av året

10 smarte tips når du skal sjekke skattemeldingen din

  1. Sjekk inntekten. Skattefrie frynsegoder og godtgjørelser kan være feilført som lønn.
  2. Før opp reisefradrag eller pendlerfradrag. Dette er IKKE forhåndsutfylt. Bruk gjerne skatteetatens kalkulatorer for beregning av fradragene.
  3. Sjekk at alle utgifter til pass av barn er med. Det kan ofte være mangler i oppgavene fra barnehage og SFO. Ikke glem utgifter til barnepass og kjøring til og fra barnehage.
  4. Få med fradrag for fagforeningskontingent og gaver til frivillige organisasjoner som er godkjent for skattefradrag.
  5. Samboer og felles lån? Husk fordeling av rentefradraget. Samboere må ha avtale om fordeling av renteutgiftene.
  6. Privat lån eller lån fra arbeidsgiver? Før opp rentene og få fradrag.
  7. Bruk fradragsveilederen på skatteetaten.no. Den hjelper deg å finne de vanligste fradragene du har krav på.
  8. Refinansiert? Du får fradrag også for utgifter til takst og andre omkostninger/gebyrer.
  9. Funnet feil eller gjort endringer? Du kan selv gjøre en ny skatteberegning på www.skatteetaten.no.
  10. Restskatt? Husk å betal skyldig skatt innen fristen, og du slipper renter på restskatten. Les om frister for betaling av restskatt på skatteetatens sider.

God oversikt

Gundersen understreker at selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt er den ikke ferdig utfylt. Det betyr at det er opplysninger og fradrag som mangler og som kan føre til lavere restskatt eller enda større tilbakebetaling av skatt.

–I tillegg til at du kan tjene på det, er gjennomgang av skattemeldingn en god måte å få oversikt over økonomien på. I urolige tider som nå er det viktigere enn noen gang med god kontroll over egen økonomi, avslutter forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Husk fristen

Fristen for å levere skattemeldingen er søndag 30. april for lønnsmottakere og pensjonister og onsdag 31. mai for næringsdrivende.