Aksjesparekonto

I år bør du sjekke aksjeoppgaven din spesielt nøye

I år kan du flytte aksjene og fondene dine skattefritt til en ny type «aksjesparekonto», som kommer i sommer. Regjeringen ønsker å gjøre sparing i aksjer og aksjefond enkelt og gunstig.

 

Una Mathisen

– Det betyr at du i år bør sjekke aksjeoppgaven din spesielt nøye, slik at du får med deg muligheten til å flytte aksjer og aksjefond skattefritt til en aksjesparekonto, sier leder for sparing og plassering Una Mathisen i SpareBank 1.

Skal gjøre det enklere å spare

Regjeringen og finansminister Siv Jensen ønsker å gjøre det enklere og mer fleksibelt for småsparere å investere i aksjer og aksjefond. – Det er svært positivt at regjeringen legger til rette for at nordmenn enkelt kan investere og spare i aksjer og aksjefond i en skattefordelaktig aksjesparekonto, sier Mathisen.

Skattefri overføring kun i år

Det er kun i år Skatteetaten har signalisert mulighet for et skattefritak ved flytting av aksjer, egenkapitalbevis og aksjefond. Normalt må du betale skatt på gevinsten ved salg og flytting av aksjer og aksjefond.

Sjekk at du har korrekt inngangsverdi i Skattemeldingen

For å kunne benytte deg av årets skattefritak for overføring av aksjer, er det viktig at du sjekker inngangsverdien på aksjene og egenkapitalbevisene i aksjeoppgaven du får fra Skatteetaten. Alle aksjonærer må oppgi inngangsverdien på aksjer. Inngangsverdien er viktig for beregningen av skatt på eventuelle fremtidige gevinster eller tapsberegninger ved salg av aksjer.

– Mange sjekker ikke inngangsverdiene på porteføljen sin fordi de ikke har planer om å selge aksjene. Men i år er det ekstra viktig at du gjør nettopp det, fordi det er kun i år Skatteetaten tilbyr et skattefritt «vindu» for flytting av aksjer og fond, fortsetter Mathisen.

Feil inngangsverdi kan få konsekvenser for deg

Dersom inngangsverdien er feil, kan det få skattemessige konsekvenser og frata deg muligheten for overflytting til aksjesparekonto.

– Om du får oppgitt null i inngangsverdi, og ikke enkelt endrer det, mister du skattefradraget. Ved en overføring til aksjesparekontoen risikere du dermed å få skattberegnet hele porteføljen. En ytterligere konsekvens av feil inngangsverdi er at du i verste fall ikke får overført porteføljen din til en aksjesparekonto, sier Mathisen.

 Krever ingen planlegging av endringer i porteføljen

Skattefritaket i år krever verken salg eller andre endringer i porteføljen din om du velger å flytte den til den nye aksjesparekontoen som kommer snart.

– Du trenger med andre ord ikke å tenke på salg av aksjer eller aksjefond for å overføre til aksjesparekonto. «Du kan bare flytte dem», så er skattefordelen klar til deg når du måtte ønske å gjøre endringer i din portefølje. Derfor oppfordrer jeg alle som har aksjer eller aksjefond med positiv avkastning om å benytte denne muligheten.

– Skattefritaket for flytting av aksjer kommer ikke neste år slik det er kommunisert fra departementet, men skattefordelen får du uansett om du har tenkt til å selge i år eller på et senere tidspunkt, sier Mathisen.

Les mer om aksjesparekonto på sparebank1.no/bv.

Kontaktperson

Fredrik Westerlund
Fagsjef sparing og plassering
Telefon