7 tips til deg som skal selge boligen

Lars Martin Nilsrud er eiendomsmegler i EiendomsMegler 1 BV.

Boligen din er kanskje ikke helt perfekt. Du har muligens klart å leve med ulike småfeil, men nå som du skal selge, vil kjøperen gjøre det samme? Enkelte ting bør rettes og settes i orden for å få mest mulig for boligen din, men det er ikke nødvendigvis de tingene folk flest tror.

– En kunne jo tenke seg til at stor innsats betyr stor gevinst, men når du skal selge boligen din gir små oppussingsprosjekter ofte mer for pengene enn store, sier Lars Martin Nilsrud i EiendomsMegler 1 BV.

– Om du bruker sparepengene dine på å skifte kjøkken eller bad før du skal selge, er det langt fra sikkert at du får dem tilbake ved salg. Hvis kjøkken og bad er preget av alderen kan du heller gi skapdørene et malingsstrøk istedenfor å bytte dem ut. Gjør det beste ut av det du har, forteller han engasjert.

– Dersom du pusser opp i en spesiell stil du liker selv, er det jo ikke sikkert at kjøpergruppen vil like de nye løsningene dine, og du er plutselig like langt.

7 tips til deg som skal selge

  1. Selv om huset ditt ikke trenger en plastisk operasjon, kan du med fordel gi det noen nye klær. Som på en «date» handler boligsalget om å gi et godt førsteinntrykk.
  2. Har du fortsatt slitte tapetborder på stueveggen, nedtråkkede vegg-til-vegg-tepper på soverommet, eller en oppskrapt furutrapp som ruver i gangen? Tapetser på nytt, bytt gulvbelegg eller mal over de slitte overflatene. Små oppussingsprosjekter er enkle og mindre risikable, og kan bidra vel så mye til helhetsinntrykket som de store.
  3. Se hvilke trender som er på moten – disse selger! Moteriktige løsninger får rommene til å se ut som nye, selv om du ikke har gjort annet enn å legge et strøk maling på veggen. Visste du forresten at lyse vegger gir romfølelse, og får boligen til å virke større?
  4. Når du først står på gardintrappa og maler veggen, kan du også sjekke at listene sitter som de skal. Kanskje det mangler en list i hjørnet, eller du oppdager at du hadde det litt vel travelt da du monterte dem?
  5. Løse dørhåndtak, manglende fuging, løpske ledninger, hull i veggen eller mugg i vinduet skriker heller ikke «Kjøp meg!». Slike småfeil ødelegger helhetsinntrykket, og kan få kjøperen til å oppleve boligen som uferdig eller dårlig vedlikeholdt.
  6. Sørg for å ordne opp i småfeil som kan svekke kjøperens tillit. Når detaljene er i orden, vil som regel resten også være det. Legger kjøperen merke til småfeil, derimot, vil han eller hun begynne å spørre seg hvilke andre ting som også er i ustand.
  7. Gi kjøperen trygghet. Det lønner seg kanskje ikke å bytte ut servanten på badet, men det kan være smart å ta en titt på rørene bak den. Inviter en rørlegger og elektriker hjem og få dem til å sjekke at rør og elektronikk er i orden. Kjøperne betaler gjerne litt ekstra når de har sett en rapport som forteller at de slipper å utbedre dette.

Lykke til!