10 tips til smart kortbruk i utlandet

Sommeren er her og ferien står endelig for døren. Halve Norge skal til utlandet i sommer og vi har spurt forbrukerøkonom Magne Gundersen om trygg og smart kortbruk når du er på reise.

– En ferietur skal være avslappende og bekymringsløs. Hvis du følger disse enkle rådene unngår du både korttrøbbel og store gebyrer, sier Gundersen.

Her er forbrukerøkonomens råd for hvordan du kan bruke og oppbevare kortet trygt. Og hvordan du kan styre unna unødige gebyrer når du bruker kort i utlandet i sommer.

Smart og trygg kortbruk på utenlandsferie:

  1. Ta med to kort, ett kredittkort og et vanlig bankkort. Og ikke oppbevar dem sammen. Skulle du miste ett, har du ett i reserve.
  2. De laveste gebyrene får du gjerne når du bruker bankkort ved uttak i minibank og kredittkort ved betaling.
  3. Det lønner seg oftest å bruke kort i stedet for å ta ut penger og betale kontant.
  4. Bruk kredittkortet ved overnatting på hotell og leie av bil. Ellers risikerer du at et stort beløp blir reservert og sperret på din konto.
  5. Belast alle kjøp i lokal valuta og ikke i norske kroner. Da får du den beste kursen.
  6. Trenger du kontanter, ta dem ut i minibank i utlandet. Ved uttak av valuta i Norge eller på vekslingskontor i utlandet får du gjerne mye dårligere vekslingskurs.
  7. Betaler du med kredittkort kan du gå gjennom hver transaksjon i etterkant og sjekke beløpene før du betaler. Det gir trygghet i tilfelle tyveri eller misbruk av kortet.
  8. Skjul PIN-koden ved inntasting og ikke slipp kortet ut av syne verken i butikk eller på restaurant. Ikke oppgi koden til noen, ikke engang til bank eller politi.
  9. Hvis du har regionsperre på kortet må du huske å slå den av. Ellers virker ikke kortet.
  10. Meld straks fra til banken eller kortselskapet ved mistet, stjålet eller misbrukt kort. Legg nummeret til kundeservice og sperretjeneste inn på mobilen før du reiser.

Kontaktperson

Magne Gundersen
Forbrukerøkonom
Telefon