Skal du leie ut boligen din i sommer?

Hva gjør du hvis du kommer hjem og oppdager svimerke på spisebordet, en ødelagt vaskemaskin og at et kjæledyr har tisset i sofaen slik at det lukter stramt i hele huset?

Dette er eksempler på skader som folk med døgnforsikring for utleie av bolig har meldt til forsikringsselskapet etter at de har kommer hjem.

Forventer en økning av slike skader
Hærverk eller ødeleggelser er mest vanlige, forteller skadeforebygger i SpareBank 1, Therese Nielsen.

– Selv om ting også blir stjålet, er det stort sett hærverk etter uvøren bruk, som de fleste melder inn til forsikringsselskapet. Vi forventer en økning av denne type skader i løpet av sommeren, sier Nielsen.

Vanlig innboforsikring dekker ikke utleie
I følge skadeforebyggeren er det mange som er ikke klar over at vanlig innboforsikring ikke dekker tyveri eller hærverk når boligen leies ut. Heller ikke vertsgarantier til utleienettsteder dekker normalt denne type skader. Om de gjør det, pleier egenandelen være relativt høy, slik at få velger å bruke forsikringen eller garantien.

Sure penger å måtte ut med
– Det er ikke de kjempestore erstatningsbeløpene det er snakk om, men likevel veldig sure penger å måtte ut med etter ferien, om man ikke har forsikring for nettopp korttidsutleie av bolig.

Skadeforebyggerens råd:

  1. Utstyr i leiligheten kan gå i stykker når folk ikke vet hvordan de skal brukes. Husk at folk fra andre land kanskje ikke er vant med samme utstyr som du har. Hjelp gjestene dine til å bruke utstyret riktig.
  2. Legg ut god brukerinformasjon om hvordan vaskemaskinen, oppvaskmaskinen og annet utstyr i huset virker. Skriv det gjerne på både engelsk og norsk. Og husk å fortelle om stoppekran, brannrutiner og lignende.
  3. Ikke la verdisaker ligge åpent igjen i leiligheten – plasser dem gjerne hos venner og familie, så unngår du å ha «fristelser» i huset.

Skal du eller noen du kjenner leie ut?
Ønsker du å forsikre deg mot tyveri og hærverk  i leiligheten din når du leier ut for en kortere periode, kan en skreddersydd døgnforsikring være aktuelt:

Fakta om døgnforsikring bolig:

  • Dekker tyveri og hærverk for inntil 100 000 kroner
  • Koster 30, – kroner på døgn og kan kjøpes for bare de døgnene du trenger
  • Penger, smykker og mindre verdisaker dekkes ikke
  • Kjøpes enkelt på nett – søk etter døgnforsikring
  • Kan kjøpes av alle, uavhengig av hvor du har andre forsikringer

Foreløpig er det kun SpareBank 1 som har en slik døgnforsikring for utleie.