IPS? Hva er det? Og er det noe for meg?

Foto: Harald Hautakoski, fagsjef sparing og plassering.

– 1. november kommer et nytt spareprodukt som belønner deg for å spare til pensjon. Her er det du trenger å vite om IPS – pensjonssparing med skattefordel, og om det passer for deg, forteller Harald Hautakoski, fagsjef sparing og plassering i SpareBank 1 BV.

Sjekk hva andre sparer

 

IPS er et insentiv fra staten som skal hjelpe nordmenn med å sette av penger til pensjonstiden. Du bestemmer selv om du vil spare lite eller mye, men du kan spare inntil 40 000 kroner i året. Uansett hvilket beløp du sparer, får du 24%* av sparebeløpet igjen på skatten (2017).

Det vil si at hvis du sparer 40 000 kroner i år (2017), vil du få tilbake inntil 9 600 kroner neste år. Setter du av en tusenlapp i måneden får du tilbake 2880 kroner (2017).

*24% er skattesatsen for alminnelig inntekt i skatteåret 2017. Beløpet man får trukket fra på skatten vil i følge reglene være beregnet ved bruk av denne satsen. Satsen kan endres fra et skatteår til det neste. Det er allerede klart at denne vil være på 23% i 2018.

– Dette er en svært god spareordning for pensjon. Det er mange år siden det var så gunstig å spare til pensjon, sier Wenche Seljeseth, leder av Pensjon i SpareBank 1.

Dette er IPS:

  • 24% av sparebeløpet trekkes fra på skatten*.
  • Du kan spare opptil 40 000 kroner i året. Det vil si at du får igjen 9 600 kroner på skatten hvis du sparer maksimalt beløp.
  • Du må ikke betale formueskatt på det du sparer.
  • Pengene er forbeholdt pensjon. De kan derfor tas ut tidligst ved fylte 62 år.
  • Beskattes som alminnelig inntekt ved uttak (24% i 2017), og ikke som pensjonsinntekt.
  • Utbetalingen må skje over minimum 10 år, og minst til fylte 80 år. Det vil si at om du starter å ta ut pengene når du er 62 år, vil minimum utbetalingstid derfor bli 18 år.

Tåler du å binde pengene dine til du er 62 år, er IPS en gunstig sparemåte som sikrer at pengene dine går til det formålet de er tiltenkt. Du får skattefordeler som fritak fra formueskatt, og skatteutsettelse på 24% av den årlige sparingen din. Skatteutsettelsen er et av insentivene til å spare i IPS og vil alltid ligge til grunn, men prosentsatsen kan endre seg frem til du tar ut pensjonen. Det er allerede klart at denne vil være på 23% i 2018.

Forbeholdt pensjonstiden

Du skatter ikke av avkastningen mens du sparer og trenger heller ikke betale formueskatt for oppspart beløp, men siden sparepengene er forbeholdt pensjonstiden, binder du sparepengene dine frem til du fyller 62 år.

– Er du en som synes det er vanskelig å spare langsiktig, og som tar litt fra sparekontoen både nå og da, er IPS en gunstig og forutsigbar sparemåte som sikrer at pengene går til det formålet de skal, sier Seljeseth og tilføyer:

– Men i og med at pengene er bundet til du er 62 år, er det viktig at du tenker over hvilket beløp du ønsker å spare.

Spar penger på å spare

Belønningen fra staten kan sees på som et slags «lån» som må tilbakebetales når du tar ut pensjonen, men som du har fått avkastning av i alle årene du har spart. På denne måten sparer du penger på å spare.

En annen stor fordel med IPS er at når du begynner å ta ut pengene, beskattes de kun som alminnelig inntekt, som i 2017 er 24%, og ikke som en pensjonsinntekt.

Sjekk hva andre sparer

 

Hvem kan opprette IPS?
Pensjonsreformen som kom i 2011 gjør at pensjonen fra folketrygden blir mindre. Dette vil ramme samtlige av oss, og for å opprettholde den levestandarden vi er blitt vant med, må vi sette av penger til pensjon selv også.

Alle mellom 18 og 75 år, som er skattepliktige i Norge kan opprette en IPS-konto.  Dette er en gavepakke for alle som ønsker å spare til pensjon og som synes det er greit å binde pengene til pensjonstiden.

Samtidig finnes det flere måter å spare til pensjon på, ofte varierer hva som er den beste spareformen med hvilken livssituasjon du er i. Ønsker du for eksempel ikke å binde pengene dine, som du gjør med IPS, finnes det andre pensjonsordninger du kan spare i. Vi sar satt opp noen spareråd basert på ulike aldere og livssituasjoner:

Usikker på hvordan du bør spare? Se disse rådene!

 

Kontaktperson

Harald Hautakoski
Fagsjef sparing og plassering
Telefon