Våre 7 beste tips til foreldre om hva de bør lære barna

Det er mange gode råd til deg som vil lære barna dine gode pengevaner.  Her er våre sju beste tips til foreldre om hvordan de kan lære barna de viktigste tingene om penger.

– Mange foreldre spør oss om hvordan de kan sørge for at barna lærer seg om pengebruk og sparing på en god måte. Samtidig ser vi at barna blir best mulig rustet som voksen når de får inn gode pengevaner tidlig, forteller fagsjef for sparing og plassering i SpareBank 1 BV, Harald Hautakoski.

Dette er privatøkonomens fem tips til foreldre som vil lære barna sine gode pengevaner:

1. Hvis barna har lyst på noe så trenger de ikke alltid få det med en gang

En av de viktigste pengelærdommene barna kan få, er å lære seg at noe kan være verdt å vente på. Det er noe spesielt å ønske seg noe, for så å spare til det, eller få det som belønning for noe man har gjort. Det kan også bidra til å øke forståelsen for sammenhengen mellom arbeid og penger, og lære dem gleden over å spare til noe.

2. Snakk med dem om hvor mye to hundre kroner er verdt

Hva er pengene verdt om det er de eneste pengene de får lov å bruke denne uka/måneden? Hvordan bør man planlegge eller tenke for å få til det man har mest lyst til, f.eks. en tur på kino, godteri, eller fotballkort. Kanskje skal man heller spare noe for å ha råd til noe større senere? Når man kjøper noe, kan det bety at man må gi avkall på noe annet, eller at man må vente lenger på noe man ønsker seg.

3. Knytt penger til oppgaver de får

Det er en god lærdom å lære seg at det er en sammenheng mellom penger og innsats. Derfor er det et godt tips til foreldre å lære barna å tjene egne lommepenger gjennom å gjøre faste oppgaver hjemme. En annen måte å gjøre det på er å hjelpe naboer eller besteforeldre. I tillegg til gode vaner, får de nok en bedre forståelse for verdien av penger.

4. Gi dem lånetesten

Gi dem muligheten til å få neste ukes lommepenger på forskudd, eller tilby dem å låne to hundre kroner. Se så hvordan de planlegger å få pengene til å vare og/eller betale dem tilbake innen en avtalt dato. Det kan være veldig nyttig trening på hva det betyr å låne penger, og dermed gjøre dem mer bevisst på hva kreditt og lån er.

Les også: Vil du lære barnet ditt gode pengevaner?

5. Ta kortpraten og la de ha sitt eget bankkort

Bankkort for barn er tryggere enn kontanter. Med kort kan du enkelt overføre om det trengs, og hvis de mister kortet, så er fremdeles pengene på kontoen. Mister man kontanter så er de tapt, og det er vanskelig å få gitt litt ekstra om de er på trening og trenger til transport hjem. Når barnet får sitt første bankkort, får du i tillegg en veldig fin anledning til å snakke med dem om kortbruk og penger. Husk at det er svært viktig at ungene har en forståelse av at kortet faktisk er penger.

Les også: Hvem er Sparebanden?

6. Lær dem hva pengene som står på saldo er verdt

Det har kanskje blitt vanskeligere å lære barn om penger og deres verdi etter at de ble digitale i dagens tilnærmede kontantløse samfunn. Men det trenger ikke være så vanskelig som man tror. På samme måte som med fysiske sedler, er det fullt mulig å lære barna verdien av tallene i mobilbanken eller minibanken. Det viktigste er at de forstår hva 100 kroner betyr og hva de er verdt. For eksempel kan den kjøpe deg en kinobillett og en brus, eller litt av en sykkel om man sparer det hver måned i et år.

7. Lær dem å holde oversikten over egne penger

Vårt beste tips til foreldre er å la barna bruke vår nye app for barn og unge. Den gjør det enkelt å holde oversikt og å lage seg gode vaner. I appen kan de sjekke saldo, enkelt be om penger hvis de er en situasjon hvor det trengs, og de kan se hva de har brukt penger på. På den måten kan de i trygge rammer lære seg å planlegge, lære av eget forbruk, og å følge med på pengene sine.

Les også: Slik fungerer vår nye app for barn og unge

Hvorfor bør jeg bruke tid på å lære barna om økonomi når jeg enkelt kan styre det for dem?

Foreldrene har en uvurderlig verdi i å formidle et sunt forhold til penger, og gode sparevaner som barn fører til færre bekymringer som voksen. Vi ser at de som har vært flink til å spare som unge også tar med seg gode sparevaner i voksenlivet.

– Et godt tips til foreldre som vil at barna skal ha færre bekymringer som voksne, er derfor å sørge for at de vokser opp med et aktivt forhold til egen sparing, avslutter Reite.

Derfor bør du forsikre barna dine