Hva gjør du om du finner en minnepenn?

Foto: Robin Solberg, IT- og sikkerhetskonsulent i SpareBank 1 BV, viser frem en typisk minnepenn.

– Har du noen gang fått øye på en minnepenn liggende på bakken og tenkt at det hadde vært interessant å se på innholdet? Her kan jo alt fra bilder av katten til naboen til lekkede topphemmelige dokumenter ligge. Ja, også virus da, sier Robin Solberg i SpareBank 1 BV.

Han har som mange andre kjent på fristelsen med å ville sjekke innholdet i en ukjent minnepenn, men hvis du klarer å motstå, blir risikoen for å få bli infisert med skadevare lik 0%.

Hva kan i verste fall skje?

– En minnepenn kan inneholde skadevare som for eksempel Ransomware, en skadevare som gjør at alle filene dine blir kryptert og ikke kan åpnes med mindre du betaler en viss sum for å få filene åpnet, sier Solberg.

– En annen vanlig angrepsmetode er å få innholdet på minnepennen til å se uskyldig ut, eksempelvis et Word-dokument med tittelen: «Tale til konfirmanten». Dokumentet kan se helt fint ut, men dokumentet har en skjult kode i seg som inneholder et trojansk virus som gjør at angriperen kan overstyre PC`en din, se alt du gjør på skjermen og hva du taster på tastaturet.

Én av fem sjekker innholdet
På en flyplass i USA ble det gjort en undersøkelse hvor det ble lagt ut 200 umerkede minnepenner på tilfeldige plasseringer. Her var det en av fem som plugget enheten inn i PC`en for å sjekke ut innholdet.

Hva gjør du?
– Dersom du finner en minnepenn bør du motstå fristelsen med å sjekke hva innholdet er. Mest sannsynlig er dette uinteressant for deg, og det er kanskje noen som savner minnepennen sin. Sjekk om den er merket med noe form for kontaktinformasjon og kontakt personen eller selskapet det gjelder. Alternativet er å kaste enheten, avslutter han.

Kontaktperson

Robin Solberg
IT-sikkerhetsekspert
Telefon