Godt nytt år!

Vi vil benytte anledningen til å ønske alle et godt nytt år!

Her får du også noen gode sparetips for å komme godt i gang med det økonomiske året 2019.

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1, kommer det frem at sparing i bank er den mest foretrukne spareformen for oss nordmenn.

– Sparing i bank er trygt. Opprett en fast sparing med automatisk trekk på lønningsdag til aksjefond eller IPS, så slipper du å ta stilling hver måned om du vil spare eller ikke, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

Fast trekk er kjent for de fleste av oss, men hvilke andre måter kan vi spare på? Vi utfordret forbrukerøkonomen på dette spørsmålet.

Sparetriks fra spareeksperten

  • Gi sparekontoen navn. I nettbanken kan du selv opprette nye sparekontoer og gi dem valgfrie navn, som f.eks. ”Feriekonto”, ”Bufferkonto”, ”Ny bil”, «Oppussing» osv. Det er lettere å holde sparemotivasjonen oppe når du sparer til et konkret mål. Og det er vanskeligere å ta av sparepengene når du vet at de er satt av til noe du virkelig ønsker deg.
  • Lite beløp som settes inn på sparekonto hver gang du bruker bankkortet. Dette er sparing som du knapt merker, men pengene bygger seg likevel opp på konto.
  • Skjule sparekontoen i nett- og mobilbanken. Du kan selv velge hvilke kontoer som skal vises. Skjul sparekontoen for å unngå å bli fristet til å bruke pengene. Ute av syne, ute av sinn!
  • Spare i en annen bank. De fleste i Norge har konto i flere banker. Hvis du sparer i en annen bank enn den du vanligvis bruker, er sparepengene ute av syne og du unngår å bli fristet til å bruke dem.
  • Trekke ekstra skatt. Selv om du vet at du ikke får baksmell, kan du be arbeidsgiver trekke et beløp i ekstra skatt hver måned. Du kan ikke røre pengene, men får dem utbetalt i juni neste år, akkurat i tide til feriestart. De pengene kommer alltid godt med.
  • Sparebøsse. Litt gammeldags, kanskje, men gjør du det til en vane å putte mynter og sedler du har til overs i en bøsse eller krukke e.l. har du både en kontantreserve hvis du plutselig trenger kontanter (loddselgere, pengegave til barnebursdag, innsamlingsaksjon e.l.) og ekstra sparepenger som du kan sette i banken f.eks. en gang i året.
  • Noen overlater også pengene til mor eller far, da sitter det litt lenger inne å ta de ut igjen.

– Uansett spareform, de færreste av oss har noen gang angret på at de har spart. Og med det sagt, ønsker jeg alle et godt nytt år! avslutter Magne Gundersen.

Kontaktperson

Magne Gundersen
Forbrukerøkonom
Telefon