Statens vegvesen: Dra til hytta lørdag eller tirsdag

Når 1,2 millioner nordmenn skal på hytta i påsken kan det fort bli store forsinkelser på veiene. Rådet er å velge litt unormale reisetider, spesielt på hjemreisen.

Selv en sen påske trekker nordmenn til hytta. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

­- På mange strekninger blir det både dobling og tredobling av trafikken i påskeferien. Det er når hyttefolket skal hjem at det blir mest forsinkelser, og disse dagene må du forvente kø. Et godt råd er å reise hjem fra fjellet enten tidlig på morgenen eller seint på kvelden, eventuelt unngå å reise hjem 1. eller 2. påskedag, sier Åsmund Møller Johansen, senior kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen.

De siste tre påskene er det registrert over 3000 bilskader blant forsikringskundene til SpareBank 1. Skadene har en samlet kostnad på 40 millioner kroner.

– Det er et par ting bilistene må huske på. Vent med å skifte til sommerdekk til etter påsken og sjekk fjellovergangene. Ha fulle batterier på elbilen og planlegg hvor du må lade på veien. Ikke minst må du forvente kø og roe helt ned, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

De siste årene har utfartstrafikken fordelt seg jevnere fra fredag til onsdag.

– Påskeutfarten er ikke like utfordrende som før da det var mer konsentrert trafikk før palmesøndag. I år kommer påsken sent og flere vil kanskje oppsøke sjø eller by i stedet for fjellet. Det kan bety at trafikken sprer seg på flere veier eller at det blir mindre trafikk på veiene, sier Johansen.

Stor forskjell på folks påskeplaner

– Undersøkelsen viser at det er stor forskjell på folks påskeplaner. Folk i Buskerud drar både på hytta og til storbyen, en del vestfoldinger reiser utenlands, men også på hytta – og i Sogn og Fjordane blir folk hjemme, sier Nielsen.

Hele 66 prosent av de spurte i Finnmark oppgir at de skal tilbringe påsken på egen hytte.

Få måker snø av hyttetaket

Om lag 55 prosent av de spurte med egen hytte måker aldri eller bare noen ganger snø fra hyttetaket. 15 prosent oppgir at de måker når det blir mer enn en meter snø på taket, mens kun fire prosent oppgir at de måker snø før mildvær.

– At så få måker snø av taket før mildvær er helt i orden. Myten om at våt snø utgjør større fare for hyttetaket enn tørr snø er motbevist. Det er den totale belastningen over tid som tar knekken på takene, sier Nielsen.

Skadestatistikken til Fremtind viser at den snørike vinteren i 2018 forårsaket over 450 bygningsskader, med en samlet erstatning på over 20 millioner kroner. Mange hytter er ikke dimensjonert for å tåle store snømengder. Det gjelder spesielt eldre hytter og uthus.

– Det er eiers ansvar å følge med på økning i snømengde på hyttetaket og sørge for snørydding før hytta skades av snøtyngde, sier Nielsen.

Her er Statens vegvesens tips til en trygg påsketur

 1. Planlegg turen! Sjekk vegvesen.no/trafikk for trafikkmeldinger. På vegvesen.no/webkamera kan du også sjekke vær og føre 537 steder i landet, 115 av disse viser video. Lytt til radio under turen.
 2. Pakk bilen riktig. Tunge ting skal nederst og innerst i bagasjerommet, unngå løse gjenstander og ha kun lett bagasje i skiboksen.
 3. Bruk bilbelte! Både i bilen og i bussen.
 4. Tilpass farten etter forholdene og ikke kjør over fartsgrensen.
 5. Ta pauser og stopp og sov hvis du blir trøtt.

Her finner du trafikkinformasjon: Vegvesen.no/trafikkinformasjon/reiseinformasjon. Publikumstelefon 175

Her er skadeforebyggerens råd for å unngå skader på hytta

 • Steng utvendig og innvendig stoppekran når du forlater hytta
 • Tøm rør for vann før du drar
 • Påse at det er varme i våtrom så unngår du frost i sisterne (du kan bruke frostvæske ved lengre fravær i sluk og sisterne)
 • Har hytta strøm finnes det smarte løsninger for fjernstyring av varme
 • Unngå snøskader og at taket faller sammen – måk snø av hyttetaket
 • Husk at røykvarslere og slokkeutstyr er påbudt på hytta

 

Om undersøkelsen
Den elektroniske undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse i uke 8 og 9, 2019, med
1767 respondenter mellom 18 og 88 år.