Dette bruker vi feriepengene på

Juni er måneden der de aller fleste nordmenn får utbetalt kjærkomne feriepenger. Og det er fortsatt reiser og ferie vi bruker brorparten av feriepengene på, selv om vi ifølge undersøkelsen kommer til å bruke litt mindre enn i fjor.

En ny undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1 viser at mange vil bruke av feriepengene på ferie og reise.

56 prosent av de som mottar feriepenger oppgir at de i hovedsak vil bruke pengene på ferie og reise, noe som er en liten nedgang fra fjorårets 59 prosent. Tallene viser også en liten nedgang på de som velger å la brorparten av pengene gå til vanlig forbruk – fra 30 prosent i fjor til 27 prosent i år.

– Som vanlig går feriepengene hovedsakelig til reiser og ferie. Det er jo også derfor vi skal ha litt mer å rutte med i feriemånedene, slik at vi kan nettopp reise og unne oss litt ekstra, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

De unge vil spare

43 prosent vil bruke av feriepengene på sparing – en oppgang på fem prosentpoeng fra i fjor. Det er de yngre som i størst grad vil spare – hele 60 prosent av unge under 35 år oppgir at vi vil sette av feriepenger til sparing.

– Sparing er på topp i de yngste aldersgruppene, og det er helt topp! Her er det nok BSU og annen boligsparing som har høy prioritet hos mange, sier Gundersen.

Mange betaler gjeld

I tillegg vil 15 prosent bruke de ekstra pengene på å betale ned gjeld og restskatt, mens åtte prosent vil gjøre opp i ubetalte regninger.

– Det er svært gledelig å se at flere enn i fjor velger å sette deler av feriepengene sine av til sparing, og at folk er fornuftige og gjør opp gammel gjeld før de går inn i ferieukene. Det er lettere å nyte en velfortjent ferie uten gamle regninger i bakhodet, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Fem smarte feriepengetips
1) Ta en velfortjent ferie, men ikke bruk mer på ferien enn du har råd til.
2) Prioriter å betale gamle regninger, dyre forbrukslån og kreditter foran en kostbar ferie.
3) Sett av til buffer mot uforutsette utgifter og ev. restskatt.
4) Husk de vanlige regningene. De skal også betales, selv om det er sommer.
5) Lag en plan for ferieutgiftene. Da får du mer ut av pengene og unngår feriebaksmell.

Kontakt

Forbrukerøkonom Magne Gundersen, SpareBank 1, tlf. 911 11 555

Om undersøkelsen

Den elektroniske undersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 2. – 7. mai 2019 med et landsrepresentativt utvalg på 1 092 personer.

Kontaktperson

Magne Gundersen
Forbrukerøkonom
Telefon