Rekordmange nordmenn skal bruke skattepengene til sparing

Om lag 2,9 millioner nordmenn får totalt over 34 milliarder kroner igjen på skatten i år. Det utgjør 11.800 kr i snitt per person. 20. juni starter utbetalingen til vanlige lønnsmottakere og pensjonister.

Over halvparten av de som får igjen penger på skatten vil bruke av beløpet til sparing. I år kan det være ekstra smart å sette av penger hvis du får noe tilbake, mener vår forbrukerøkonom.

Høyeste på syv år
– For første gang siden vi startet å måle oppgir over halvparten av nordmenn at de vil bruke av skattepengene til sparing. Med stigende renter og økende gjeld i befolkningen er dette en veldig god idé, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1

Respons Analyse har gjennomført målingen for SpareBank 1 siden 2012. Da svarte 38 prosent at de ville bruke skattepengene til sparing, mot 52 prosent i 2019.

– Det forteller meg at nordmenn flest er ansvarlige i økonomien sin. Det er aldri feil å spare penger. Enten du setter pengene på konto eller plasserer dem i fond, vil du ha pengene tilgjengelig når du trenger dem. Det gir større økonomisk trygghet i hverdagen, også når rentene stiger, sier Gundersen.

Forbruk og ferie
Undersøkelsen viser også at folk har mange planer for hvordan de skal bruke skattepengene.  27 prosent eller en million nordmenn regner med at deler av skattepengene vil gå til vanlig forbruk. 23 prosent eller 900.000 personer vil bruke noe av skattepengene til ferie og reiser.

– Vi trenger alle ferie, og det er lov til å unne seg. Mange bruker nok skattepengene til både å rydde opp i økonomien og kose seg litt ekstra, sier Gundersen.

Fem smarte skattepengetips i sommer:

  • Sett av penger (buffer) til uforutsette utgifter
  • Betal ned dyre forbrukslån og kreditter
  • Ta en velfortjent ferie, men ikke bruk mer enn du har råd til
  • Husk å betale de vanlige regningene, selv om det er sommer
  • Lag en plan for ferieutgiftene, da unngår den sure feriebaksmellen

Kilde: Skatteetaten