Hvor gjeldsbevisst er du?

Nordmenn ligger helt i verdenstoppen på gjeld, og i dag har over 300 000 nordmenn betalingsanmerkninger. Har du god oversikt over hva du skylder?

Norske husholdningers gjeld har siden 2009 økt med nesten 1.500 milliarder kroner, noe som plasserer oss på førsteplass i verdens gjeldsmesterskap – uten at det er noe å juble over.

Les mer: Alt du trenger å vite om gjeldsregisteret

Mange nordmenn bruker dessuten aktivt kredittkort, og har i tillegg en hel rekke ulike typer av dem. Omtrent hver syttende nordmann har betalingsanmerkninger i dag, og for dem som allerede sliter med å betale regninger, har den utestående gjelden økt, ifølge inkassoselskapet Lindorff Norge. 

– Å ha oversikt over hva vi skylder er viktig, men det er ikke bare utestående kreditt som gjelder, forteller kredittsjef i SpareBank 1 BV, Roar Olafsen.

– Selv om mange har oversikt over hvor mye utestående de har på hvert enkelt kort, har kanskje ikke alle oversikt over hva den samlede kredittrammen er for alle kredittkortene de har. Det er faktisk den samlede rammen for alle kredittkortene dine som vil bli lagt til grunn når du søker om et nytt lån. Hvor mye du faktisk har brukt av rammen, er med andre ord ikke det som er avgjørende.

Les mer: Alt du trenger å vite om gjeldsregisteret

Se opp for «sovende» kreditt
Enkelte har funnet ut at de skal slutte å bruke et kredittkort og har deretter klippet det i to. Det kan være en fornuftig løsning for mange, men Roar Olafsen ber deg være obs på den «sovende» kreditten.

– Hvis du ikke har kontaktet finansforetaket som har utstedt kortet ditt og bedt dem om å slette kreditten, kan det hende at du har en «sovende» kreditt. Det vil si en kreditt som er registrert på deg, men som du ikke tenker på i det daglige. Denne vil bli tatt med i en kredittvurdering hvis du søker om et nytt lån.

Nytt register skal gi bedre oversikt
Hittil har ikke bankene hatt mulighet til å få oversikt over den totale gjelden din når du søker kreditt. Informasjon om for eksempel boliglån og billån er tilgjengelig, men usikret gjeld, slik som forbrukslån og kredittkortgjeld, har det ikke tidligere eksistert en oversikt over.

Dette blir det imidlertid snart slutt på, når gjeldsregisteret lanseres 1. juli.

– Dette er for å hindre at husholdningenes gjeldsgrad fortsetter å stige. Gjeldsregisteret er bra for finansforetakene, og spesielt for deg som kunde. Det skal gjøre det mulig for bankene og enkelt sjekke hvor mye kredittkort- og forbruksgjeld du har samlet, slik at du ikke opparbeider deg mer lån og kreditt enn det som er forsvarlig. Du vil også selv kunne få en god oversikt over hvor mye usikret gjeld du har, avslutter Roar Olafsen i SpareBank 1 BV.

Les mer: Alt du trenger å vite om gjeldsregisteret