Baksmell? Slik får du råd til restskatten

De av oss som får skatteoppgjøret i juni, har frist for første betaling av restskatt 20. august. Andre betaling har frist 24. september.

For å unngå forsinkelsesrenter er det lurt å betale i tide. Har du mye restskatt kan dette imidlertid også bli en stor belastning på privatøkonomien.

De foreløpige beregningene fra Skatteetaten viser at rundt 800.000 skatteytere har betalt for lite skatt, og i snitt får en baksmell på 25.900 kroner. Er du en av dem? Sjekk forbrukerøkonomens råd lenger ned i artikkelen.

– Å betale restskatt kan være en skikkelig nedtur, men heldigvis finnes det gode råd for at det skal svi minst mulig i lommeboka, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Lag en plan
Først og fremst er det smart å lage seg en plan for betaling av restskatten. Når du vet når og hvor mye du skal betale, kan du lettere planlegge hvordan du skal fremskaffe pengene.

– I planen tar du med hva du har av oppsparte penger fra før, hvordan du kan kutte i utgiftene og hva du kan gjøre for å få ekstra inntekter. Bruk for all del av egne penger, ikke lånte. Du risikerer å skaffe deg nye og større problemer i fremtiden om du tar opp dyrt lån i stedet for å kutte i forbruk og utgifter, sier forbrukerøkonomen.

Han råder også til å bruke av feriepengene, som utbetales omtrent samtidig med skatteoppgjøret.

– Selv om du hadde andre planer for disse pengene, er det smart å ta tak umiddelbart og bruke av feriepengene til å dekke inn baksmellen. Det er mye bedre enn å betale forsinkelsesrenter eller i verste fall risikere at betalingen går til inkasso, sier han.

Unngå restskatt til neste år
Det er også grep du kan ta for å unngå baksmell til neste år. Ifølge Skatteetaten er den vanligste grunnen til at du får restskatt at de endelige tallene for inntekt og fradrag ble annerledes enn det som lå til grunn for skattekortet ditt. 

– Derfor bør du alltid sjekke om skattekortet ditt er riktig i forhold til de inntektene og fradragene du vil ha i 2019, sier Magne Gundersen.

Her er forbrukerøkonomens restskatt-tips:

  1. Skaff deg oversikt og lag en plan for hvordan du skal få råd til restskatten. Legg opp til å bruke av egne penger, i stedet for lånte, gjerne feriepengene som kommer omtrent samtidig som skatteoppgjøret.
  2. Kutt i utgiftene. Finn ut hvilke utgifter du kan kutte ned på og hvilke du kan kutte helt ut. For mange fungerer det godt å ta forbruket ned til et minimum i en periode for å kunne sette av maksimalt til restskatten.
  3. Stopp sløsingen. Stadige småutgifter til snus, brus, godteri, kaffe osv. koster deg langt mer enn du tror. Bestem deg for å droppe alle unødvendige småutgifter og impulskjøp.
  4. Ekstra penger. Hvis du har mulighet, så jobb overtid, ta ekstra vakter eller en ekstra jobb.
  5. Selg ting du ikke bruker lenger. Mange har større verdier enn de er klar over i boder, kjeller og loft. Legg tingene du ikke lenger har bruk for ut for salg, det kan fort bli en overraskende stor ekstrainntekt.


Disse fristene gjelder
Er baksmellen større enn 1.000 kr deles beløpet i to like store innbetalinger.

De som får skatteoppgjøret i juni, har frist for 1. betaling 20. august og 2. betaling 24. september.

De som får skatteoppgjøret etter sommeren har tre ukers betalingsfrist på 1. betaling og åtte ukers frist på den 2. betalingen.