Unngå å ta ut utenlandsk valuta i Norge

Er du en av de som tar ut utenlandsk valuta før du reiser på ferie? Mange av oss gjør nemlig det. Det er ofte dyrere og helt unødvendig. Ta heller ut landets valuta når du ankommer ferielandet

En av tre som skal til utlandet i sommer tar ut utenlandsk valuta i Norge på forhånd. Dårlig vekslingskurs og gebyrer gjør det dyrere å ta ut valuta i Norge enn i minibank i landet du ferierer i.

– Unngå å ta ut utenlandsk valuta i Norge, er rådet fra Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

– Kursen er som ofte mye dårligere og minibankene tar i tillegg sine gebyrer. Ta heller ut når du ankommer ferielandet, da blir du belastet i lokal valuta og dermed den beste kursen, sier Gundersen.

Bruk kort fremfor kontanter

Like dyrt, eller dyrere enn å ta ut valuta i Norge før utenlandsturen, er å kjøpe eller veksle valuta på utenlandske vekselskontorer. Selv om de kan friste med valutakjøp uten gebyrer, hjelper ikke det når du får en kjempedårlig kurs.

– Styr unna vekslingskontorene. Løftet om gebyrfrihet er i beste fall misvisende og i verste fall et bevisst forsøk på å få deg til å betale langt mer enn nødvendig, sier Gundersen.

Han gir følgende tips til deg som ønsker å bruke minst mulig av feriepengene på valutagebyrer og omkostninger.

– Unngå kontanter helt, hvis mulig. Betal heller med kredittkort, det er gebyrfritt. Dessuten er det bra å slippe å gå med kontanter, da taper du i alle fall ikke penger på å bli ranet eller miste lommeboken, sier Gundersen. 

Smart kortbruk på utenlandsferie:

 1. Ta med to kort, ett kredittkort og et vanlig bankkort. Og ikke oppbevar dem sammen. Skulle du miste ett, har du ett i reserve.
 2. Bruk kort med lave eller ingen gebyrer ved vanlig bruk.
 3. De laveste gebyrene får du gjerne når du bruker bankkort eller gebyrfritt kredittkort ved uttak i minibank og kredittkort ved betaling.
 4. Det lønner seg oftest å bruke kort i stedet for å ta ut penger og betale kontant.
 5. Betal alltid i lokal valuta og ikke i norske kroner. Da får du den beste kursen.
 6. Trenger du kontanter, ta dem ut i minibank i utlandet i stedet for i Norge. I Norge får du dårligere kurs og ofte høyere gebyrer.
 7. Uttak av valuta i minibank blir oftest billigere enn å veksle eller ta ut kontanter på vekslingskontorer.
 8. Mange kredittkort har en basis reiseforsikring inkludert når minst halvparten av reiseutgiftene er betalt med kortet.
 9. Betaler du med kredittkort kan du gå gjennom hver transaksjon hjemme og sjekke beløpene før du betaler. Det gir trygghet i tilfelle tyveri eller misbruk av kortet.
 10. Betal hele kredittkortregningen ved forfall. Da unngår du høye rentekostnader.
 11. Hvis du har regionsperre på kortet må du huske å slå den av for det området du skal til før du reiser.