Betale i norske kroner eller utenlandsk valuta?

Velg alltid den utenlandske valutaen tilhørende ankomststedet, da får du den beste kursen.

Når du betaler med kort i butikker og restauranter utenlands får du alltid valget om du ønsker å betale i norske kroner eller den utenlandske valutaen. Den beste kursen får du ved å velge den lokale valutaen, altså den utenlandske valutaen.

– Grunnen til det er at hvis du velger norske kroner når du betaler eller tar ut penger, setter brukerstedet kursen. Denne kursen er alltid dårligere enn om du lar Visa eller MasterCard sette kursen, sier Mange Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

Ved å velge lokal valuta slipper du unna med en liten margin og påslag, og du får den offisielle kursen, som settes hver dag. Da er du sikret å få den riktigste kursen og lav margin, forklarer Gundersen.

No «conversion»

Både ved uttak i minibank og ved kortbetaling i terminal, kan det dukke opp spørsmål om du godtar «conversion», eller omregning til norske kroner. Der gjelder fortsatt regelen å betale med valutaen i det landet du er i, og ikke med norske kroner.

– Det er det samme om du er på svenskehandel eller for eksempel Sør-Europa. Hvis du godtar å bli belastet i norske kroner der og da risikerer du å få en dårlig vekslingskurs. Det taper du på, sier Gundersen.

Valutafelle

Valutafellen er å la den lokale banken eller den lokale restauranten sette valutakursen for deg. Historiske tall fra Forbrukerrådet viser at denne valutafellen lurer nordmenn for én milliard i året.

– Veldig mange av oss bruker kanskje litt mer penger enn vi har tenkt på ferien, da er det jo greit å vite at det er en del penger å spare ved å notere seg dette rådet, sier Gundersen.

Smart kortbruk på utenlandsferie:

 1. Ta med to kort, et Mastercard* og et vanlig bankkort. Og ikke oppbevar dem sammen. Skulle du miste ett, har du ett i reserve.
 2. Bruk kort med lave eller ingen gebyrer ved vanlig bruk.
 3. De laveste gebyrene får du gjerne når du bruker bankkort eller gebyrfritt kredittkort ved uttak i minibank og kredittkort ved betaling.
 4. Det lønner seg oftest å bruke kort i stedet for å ta ut penger og betale kontant.
 5. Betal alltid i lokal valuta og ikke i norske kroner. Da får du den beste kursen.
 6. Trenger du kontanter, ta dem ut i minibank i utlandet i stedet for i Norge. I Norge får du dårligere kurs og ofte høyere gebyrer.
 7. Uttak av valuta i minibank blir oftest billigere enn å veksle eller ta ut kontanter på vekslingskontorer.
 8. Mange kredittkort har en basis reiseforsikring inkludert når minst halvparten av reiseutgiftene er betalt med kortet.
 9. Betaler du med kredittkort kan du gå gjennom hver transaksjon hjemme og sjekke beløpene før du betaler. Det gir trygghet i tilfelle tyveri eller misbruk av kortet.
 10. Betal hele kredittkortregningen ved forfall. Da unngår du høye rentekostnader.
 11. Hvis du har regionsperre på kortet må du huske å slå den av for det området du skal til før du reiser.

*Mastercard: Betaler du regningen ved forfall, påløper ingen ekstrakostnader. Velger du å utsette betalingen betaler du renter, eksempel: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt beløp 16.518 kr.

Kontaktperson

Magne Gundersen
Forbrukerøkonom
Telefon