Slik får du råd til drømmeferien i 2020

Batteriene er ladet, sommerfargen er et faktum, du har spist is og god mat, badet i salt- og ferskvann og reist både hit og dit. Sommeren er over, og du er klar for ny giv til høsten. Men hvordan står det til med saldoen?

Det er lett å gå i fella og bruke litt for mye penger i sommermånedene. Ifølge en undersøkelse Respons Analyse har gjort for SpareBank 1 opplever åtte prosent eller 330.000 nordmenn at de ofte eller hvert år er blakke etter ferien. Ytterligere 14 prosent eller 600.000 svarer at det av og til kan hende at de er blakke når sommerferien er over.

Tre av fire nordmenn svarer heldigvis at de sjelden eller aldri opplever at ferien har blakket dem fullstendig.

– De aller fleste tilpasser ferien etter lommeboka, men det er faktisk nærmere en million som har opplevd å komme hjem fra ferie til tom konto. Med relativt enkle grep kan man unngå dette etter neste års ferie, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Begynn sparingen nå
Ett av forbrukerøkonomens beste råd er spare litt hver måned til ferien – og gjerne starte feriesparingen allerede nå.

– Hvis du setter av litt penger gjennom hele året, får du råd til den ferien du har lyst på. Starter du nå, er det ikke mye du må å sette av hver måned for å ha en hyggelig sum med penger på konto når ferien starter neste år, sier han.

Bestill ferien tidlig
Ifølge undersøkelsen venter mange lenge med å bestille ferieturen sin. Bare én av ti bestilte årets ferietur allerede i fjor. Her er forbrukerøkonomen klar på hva som er det mest fornuftige å gjøre:

– Bestill ferien tidlig, hvis du har mulighet til det. Da er utvalget størst og de billige billettene fortsatt tilgjengelige. Og så er det fint å kunne spre ferieutgiftene ut over året og slippe at alt kommer på en gang når ferien nærmer seg, sier han.


Forbrukerøkonomens tips for å få råd til drømmeferien i 2020:

  • Sett av litt penger gjennom hele året, som er øremerket ferie. Da får du den ferien du har lyst på, og du kan ta ferie med god samvittighet uten å tenke på økonomien. Dersom du synes det er vanskelig å spare, kan du eventuelt be arbeidsgiver trekke deg litt ekstra i skatt, slik at du får igjen på skatten før sommeren neste år.
  • Planlegg tidlig: Kjøp ferieturen i god tid, gjerne allerede året før. Da trenger du ikke tenke på den utgiften når ferien nærmer seg. I tillegg er utvalget av hytter, hotell, flyreiser og pakketurer større og de rimelige alternativene flere enn om du utsetter bestillingene til langt utpå våren.
  • Sett opp et feriebudsjett. Uten budsjett bruker du penger i blinde, noe som fort kan gjøre ferien dyrere enn du har råd til. Planlegg hvor mye du kan bruke på reiser, overnatting, utflukter, mat og drikke til neste års ferie, og så holder du deg til planen.
  • Sjekk rabatter og tilbud. Mange har rabatt på leiebiler, flyreiser og liknende gjennom jobben, kredittkortselskapet eller organisasjoner de er medlem av. Sjekk opp dette før du bestiller reisen, slik at du slipper å betale for mye.
  • Sammenlikn priser i matbutikker og skriv handleliste.

Om undersøkelsen
Den elektroniske undersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 2. – 7. mai 2019 med et landsrepresentativt utvalg på 1 092 personer.

Kontaktperson

Magne Gundersen
Forbrukerøkonom
Telefon